Србија спремна за могућу појаву новог грипа

Министар Томица Милосављевић рекао је да је Србија добро организована и припремљена за појаву новог грипа. За лечење је веома важно брзо дијагностиковање болести, а грађани морају да буду одговорни према себи уколико уоче неке симптоме који се јављају код ове врсте грипа. Институт за инфективне болести има довољно кадрова и лекова, рекао директор тог Института Миомир Пелемиш.

 Влада Србије усвојиће на данашњој седници Закључак који садржи информације у вези са појавом, ширењем и сузбијањем заразне болести мексичког грипа. Министар здравља Томица Милосављевић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је Србија добро организована и припремљена за евентуалну епидемију.

За брзо лечење је веома важно брзо дијагностиковање болести а грађани морају да буду одговорни према себи уколико уоче неке симптоме који се јављају код ове врсте грипа, констатовано је на јучерашњем састанку премијера Мирка Цветковића са министром здравља Томицом Милосављевић.

Тема састанка био је начин на који је Србија припремљена када је реч о спровођењу превентивних мера против мексичког грипа.

Договорено да се израде лифлети који ће се делити свим грађанима при пасошкој контроли када долазе из иностранства, као и лифлети са упутствима онима који ће у наредном периоду путовати у земље у којима постоји појава овог вируса.

Закључено је да је неопходно формирање међуресорног Координационог тела на нивоу министарстава којим ће председавати министар здравља, како би се у свим структурама друштва на најбржи и најбољи начин пружале адекватне информације.

Координационо тело чиниће представници министарства просвете, полиције, одбране, рада и социјалне политике, пољопривреде и финансија.

Институт за инфективне болести има довољно кадрова и лекова

Директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије проф. др Миомир Пелемиш је рекао да Институт располаже довољним бројем кадрова, простора и антивирусних лекова који се користе у лечењу пацијената са симптомима мексичког грипа и да не препоручује да се пацијенти сами лече и стварају залихе антивирусних лекова без договора са лекаром.

Према речима Пелемиша, у тој здравственој установи постоје посебне амбуланте за преглед, одштампана су упутства за лекаре како треба да раде и како да се понашају са пацијентима, а грађани прво треба да се јаве телефоном изабраном лекару који ће одредити да ли и где пацијент треба да иде.

Пелемиш је истакао да нема места паници, али да има места већој приправности, спремности и информисаности грађана како треба да се понашају, као и да треба да знају да се болест преноси респираторним путем.

"Битан податак за заштиту од те болести је да ли је особа боравила у земљама у којима је мексички грип регистрован и да ли је појединац био у контакту са оболелим, а потом ће бити предузете одговарајуће мере", рекао је Пелемиш.

Директор Института је апеловао  на грађане да не дижу панику, јер у Србији постоји довољна залиха лекова којима се третира та болест.

Министар здравља Томица Милосављевић је приликом обиласка Института за инфективне и тропске болести КЦС подсетио да му је данас Комисија Светске здравствене организације  уручила потврду сертификације СЗО и УНИЦЕФ-а да је Институт "Торлак" сертификован за чување вакцина на прописан начин и за њену дистрибуцију.

"Фаза пет значи да је свет данас ближи пандемији и нема разлога паници, јер чинимо све што можемо", казао је Милосављевић и додао да су "резерве антивирусних лекова на минималном нивоу од 1 одсто који ће бити увећан на 3 одсто у наредних неколико дана".

Министар је указао да је јасно да се ради о генетски промењеном вирусу и да се људска врста са тим вирусом сусреће први пут, тако да ни епидемиолози не могу прецизно да говоре о току болести.

"Оно што се може рећи јесте да клиничка слика личи на сезонски грип, инкубација траје око 10 дана, заразност почиње пре него што се јави клиничка слика и зато је важно избегавање физичког контакта са онима који су допутовали из земаља у којима се мексички грип јавио", истакао је Милосављевић.

Милосављевић је грађанима препоручио да обрате већу пажњу на хигијену, нарочито руку, да избегавају руковања и љубљења, јер се вирус преноси са човека на човека.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво