Читај ми!

Дијалогом против насиља

У Пироту синоћ премијерно изведена двојезична представа "Дијалогом против насиља" коју играју млади глумци из Пирота и Димитровграда. Представа се бави борбом против свих видова насиља, а посебна пажња посвећена је насиљу у породици.

На сцени Народног позоришта Пирот, синоћ је изведена премијера представе "Дијалогом против насиља", коју на два језика, српском и бугарском, изводе најмлађи глумци пиротског и театра "Христо Ботев" из Димитровграда.

Тема ове омладинске представе, је борба против свих облика насиља, са посебним акцентом на породично насиље. Насилници су свуда исти, без обзира на веру, нацију или језик, јер иза себе остављају бол, патњу и безнађе, кажу глумци.

Представа саткана од истинитих исповести жртава насиља, коју су полазници школа глуме пиротског и димитровградског театра, извели на српском и бугарском језику, веома је потресна и узнемирујућа. Додатну тежину представља чињеница да су деца и у улогама одраслих, јер, како кажу, насиље не познаје године.

"На овај начин смо хтели да прикажемо људима шта се крије иза спољашњег лика човека, или жена и деце, који су били жртве насиља у породици", каже Нина Савић из Народног позоришта у Пироту.

Драгана Ангелов из театра "Христо Ботев" из Димитровграда каже да је за њу ово био велики изазов, јер до сада никад није глумила у овако једној озбиљној представи.

Овај перформанс месецима је пажљиво припреман. Захтевне и тешке улоге, младим глумцима и редитељу, постале су прави изазов.

"Ово су истините приче деце из домова, као и истините исповести жена које су доживеле насиље у породици. Управо из дечјих уста изгледају и звуче много језивије него овако. То што је представа играна на српском и бугарском језику, није била никаква препрека. Деца су се одлично слагала", каже редитељ Александар Радуловић.

Нада увек постоји, а против насиља се сви морамо борити - порука је ове представе. Сузе појединих гледалаца и бурни аплауз, довољно говоре, колико су ови млади људи успели да одговоре изазову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи