Читај ми!

Више нису сами

Град Крушевац ће до краја године финансирати рад геронто домаћица како би се живот старих, а посебно самих људи на селу учинио бољим. Након тога, уколико се не пронађе неко решење, корисници ће морати сами да плаћају услуге.

Пројекат "Помоћ у кући старим лицима на сеоском подручју" који је спроведен у оквиру јавних радова у пет крушевачких села завршен је прошлог месеца. На основу података прикупљених на терену, приликом пружања здравствених и других врста помоћи, а на иницијативу Центра за социјални рад, град Крушевац преузео је обавезу да до краја године финансира рад геронто домаћица.

Више од 30 година, колико је прошло од када јој је ћерка умрла, бака Новка живи сама. Захваљујући пројекту помоћи старима на сеоском подручју, ова 79-годишња старица сваки нови дан ишчекује са осмехом и вољом за животом, јер коначно, како каже, има ко да јој дође.

Двапут, а по потреби и више пута, недељно Јасминка Миљковић, по струци инжењер фармацеутске технологије, обилази бака Новку. Брине о њеном здрављу, лековима, кућним потрепштинама, редовним лекарским прегледима, али и о ономе што није у опису посла.

"Заједно смо славиле славу. Када ме је бака Новка видела на капији са тортом и поклонима само што није заплакала. Пресекле смо колач, позвале комшинице", каже Јасминка.

Бака Новка каже да њеној срећи није било краја, јер је после много година у њеној кући поново било разлога за славље. Овој скромној старици, као и многима који живе сами, пажња прија али, како каже Јасминка, много више прија топла реч.

"Довољно је само да се ујутру појавим на вратима, упитам је како је и она је већ задовољна. Лепа реч је оно што старим, а посебно самим људима треба", каже Јасминка.

О 220 корисника у пет села на подручју града Крушевца, осим геронто домаћица брине и један геронто домаћин - Влада Костић који каже да су приликом првих посета затекли немоћне, депресивне и запуштене старе људе.

"Сада је ситуација много боља. Прихватили су нас и помогли на неки начин. Средили смо куће, домаћинства и направили неки ред. Приликом обиласка редовно им дајемо терапију, меримо притисак и бринемо о њиховим посетама лекарима. Сада у овом периоду ја им спремам дрва за зиму, а колегинице припремају зимницу поред свих других обавеза. Везали смо се на неки начин за ове људе", прича Влада.

Осим конкретне помоћи старим и немоћним који су остали сами, овом акцијом је, уз помоћ сарадника на терену и секретара месних канцеларија евидентирано 220 старих лица којима је помоћ неопходна. 

"Оно што је најбитније је да смо пробудили савест њихове деце, јер многи од њих и ако живе сами имају своје потомке који су их на неки начин заборавили и оставили. Сада се ситуација мења и многи од њих да ли због срамоте или самог нашег присуства долазе и брину о својим родитељима", каже директорка Центра за социјални рад, Слађана Чабрић.

До Нове године услуге геронто домаћице и домаћина на селу су бесплатне, а након тога уколико се не пронађе неко решење, корисници ће морати сами да плаћају. С обзиром на мала или никаква примања, већина страхује да ће поново остати сами, без драгих људи који
су им постали најближи род и помоћи која им је неопходна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара