Читај ми!

Старине са Голије

У Голијској тишини на 1.100 метара надморске висине, где је све мање становника, али и путника намерника, живе 92-годишњи Хранислав Маринковић и његов мачак Мишко. У дружењу и међусобном разумевању бреме пристиглих година обојица лакше носе.

Хранислав Маринковић и његов мачак Мишко најстарији су житељи планине Голије. Они живе заједно још од 1995. године, када је мачак Мишко дошао на свет и године када је најстарији мештанин прелепе Голијске висоравни остао без супруге Руже.

Како време брже пролази пријатељство и оданост старина са Рудна, 92-годишњег Хранислава Маринковића и његовог мачка Мишка, су све већи. У дружењу и међусобном разумевању бреме пристиглих година обојица лакше носе.

"Од како је проходао, мачак је почео да се дружи са мном, више него са мачком која га је омацила. Ишао је са мном свуда, у продавницу, у шуму, на њиву. Постали смо нераздвојни. Све разуме шта му причам, само што не говори. Удовољавам му у свему. Сваког дана попије по чашу јогурта, воли рибу, месо, само неће сланину иако ње имам највише", каже деда Хране.

И мачак Мишко има разумевање за газдине свакодневне обавезе. Стрпљиво чека да Хране ујутру очисти шпорет, поспреми кућу, спреми доручак, понешто закрпи на својој машини "сингерици", спреми доручак па да онда њему посвети сву пажњу.

Изненадне посете гостију и путника намерника, којих је све мање на 1.100 метара надморске висине, обрадују деда Храна.

Док деда Хране спрема кафу, мачак преде крај ногу гостију као да им прича о великој љубави између њега и његовог газде Храна. Прија им друштво и свако ново познанство, али су у свом свету -у голијској тишини у којој су најречнији и најзадовољнији.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво