Сајам стручне праксе

Шабац је први град у Србији у којем је у оквиру новог пројекта Националне службе за запошљавање одржан тематски сајам стручне праксе. На овом изузетно посећеном скупу, у контакту са послодавцима из области здравства, образовања и правосуђа, обезбеђено је обављање приправничког стажа за деведесет двоје незапослених.

У оквиру новог пројекта Националне службе за запошљавање у Шапцу је одржан тематски сајам стручне праксе, први те врсте у Србији. Ана Лаушевић, виша медицинска сестра, редовно посећује сајмове запошљавања, јер тако, како каже, стиче сигурност у контакту са послодавцима.

„Приправнички стаж окончала сам прошле године. Већ пет месеци активно тражим посао и морам признати да је веома тешко. Ипак, сајмови су специфичан и добар начин за запошљавање."

Од неколико стотина посетилаца сајма, после разговора са послодавцима у Шапцу, шансу за стручно усавршавање добила је готово петина.

„Сајам је изузетно посећен и ово је одлична прилика да одаберемо праве кадрове. Тражимо петоро лекара и десет медицинских сестара", каже Милан Станишић, представник Опште болнице Шабац.

Послодавци у приватном сектору кажу да су млади углавном више заинтересовани за рад у државној служби.

„Конкретно, за обављање приправничког стажа у Вишем суду пријавило се десет пута више  колега него за адвокатске канцеларије, што значи да млади правници више верују државним институцијама", наглашава адвокат Владимир Терзић.

Приправнички стаж

Сајам у Шапцу део је пројекта Националне службе за запошљавање насталог на основу сугестија незапослених. Први пут за обављање приправничког стажа пет хиљада младих људи обезбеђено је пола милијарде  динара.

„Овим мерама желели смо да помогнемо незапосленима да се стручно оспособе за самосталан рад у струци. Први пут за то је обезбеђена и надокнада од 10.000, 12.000 и 14.000 динара, у зависности од стручне спреме, каже Даница Васиљевић, заменица директора.

 

Да је ово  добар начин посредовања између незапослених и послодаваца сведочи податак да је у прошлој години на два сајма, посао нашло 140 посетилаца.

„На последња два сајма представници 68 фирми разговарали су са око 1.200 особа које траже посао. То је значајно искуство за обе стране, посебно за незапослене који уче како да напишу курикулум вите (CV) и да лакше комуницирају са више послодаваца", наводи Бранко Филиповић, директор филијале Националне службе за запошљавање у Шапцу.

Иако је захваљујући сличним пројектима прошле године посао нашло 1.130 људи, на шабачком тржишту рада и даље је око 17.000, од чега две трећине живи на територији града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи