Бори у част!

Спор Књижевне заједнице „Борисав Станковић" и града Врања о томе ко треба да организује традиционалну књижевну манифестацију „Борина недеља" траје већ неколико месеци. Обе стане припремају паралелне манифестације у част великог писца, Град је формирао организациони одбор, уметнички савет и жири за доделу Борине награде.


Време великих књижевних полемика које су успевале да ангажују целокупну јавност и људе поделе у два табора одавно је прошло. Ипак, литература је успела да у протеклих неколико недеља узбурка страсти у Врању. Разлози нису књижевне природе, али ће последица по књижевност бити: ове године ће бити додељене две награде „Борисав Станковић", на одвојеним манифестацијама посвећеним великом писцу.

 

Град је потпуно спреман за 45. Борину недељу. Одвојено је 1.800.000 динара, а добитнику Борине награде биће уручено 300.000 динара. Све то протиче у знаку притисака и медијске прашине.

„Има притисака разних удружења и Министарства, и на Градско веће и на појединце у локалној самоуправи. Због тога многи који нас подржавају одустају, како не би улазили у расправу", каже Зоран Најдић, председник организационог одбора „Борине недеље".

Град је раскинуо уговор са Књижевном заједницом у априлу прошле године, због, како наводи Градско веће, програмске концепције, непотизма, нетранспарентности, непостојања радних тела и недостављања финансијског извештаја.

„Став Градског већа је да мора да се провери финансијско стање свих невладиних организација и удружења грађана, укључујући и Књижевну заједницу, али то је дуг процес, још траје", наводи члан Градског већа Бранимир Стојанчић.

У Саопштењу за јавност руководства града стоји да је манифестација увек била у ингеренцији града, односно општине пре тога, и да није власништво Књижевне заједнице. Даље се наводи и да КЗ "Бора Станковић", која се више не финансира из буџета "нема никакво право да самоиницијативно организује градску манифестацију Борина недеља, утолико пре што је раскинут уговор потписан 2004. између Скупштине општине и ове асоцијације".

Град се враћа изворној концепцији: „Борина недеља" биће регионалног карактера, гостоваће писци из Македоније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Књижевну манифестацију пратиће и ликовне изложбе и концерти.

На сајту града Врања расписан је конкурс за књижевну награду „Борисав Станковић". Конкурс за „прозна и драмска дела објављена у Републици Србији током 2010. године" продужен је до 28. фебруара.

Две Борине недеље

И Књижевна заједница "Борисав Станковић" припрема седмодневну манифестацију, а жири одлучује ко ће добити Борину награду, књижевно признање чији су лауреати угледни писци: Светлана Велмар Јанковић, Милорад Павић, Горан  Петровић, Милован Данојлић, Добрило Ненадић и други. Како ће ове године бити вреднована та награда, остаје да се види, а писци сами морају да одлуче за чијег ће се „Бору“ кандидовати.

Манифестацију „Борина недеља” покренула је 1967. године група ентузијаста, а Књижевна заједница Борисав Станковић је организатор од 1989. године. Тада је установљена и награда за најбоље прозно дело објављено у претходној години. Град Врање је, кажу, одлучио да манифестацију преузме, пре свега због финансијских разлога. Мање су спорни програми.

Када су отели све у привреди, индустрији, почели су да отимају и у култури, манифестације, идеје“, каже Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице.

 Разлози далеко од уметности

 Сукоб градског руководства и Књижевне заједнице настао је због одбијања Мирослава Цере Михаиловића да поднесе финансијски извештај. У априлу прошле године, Градско веће је донело одлуку о исељењу Књижевне заједнице из Прибојчићеве куће, уредник КЗ је одбио да напусти просторије, а град га је скинуо са буџетског финансирања.  У Прибојчићевој кући се, поред Књижевне заједнице, налази и подружница Удружења књижевника Србије за јужноморавски регион, огранак Српског књижевног друштва,  библиотека и др. После расправа и полемика вођених више од годину дана Градско веће је 15. јануара ове године донело одлуку да од Књижевне заједнице „Борисав Станковић" преузме организацију традиционалне културне манифестације.

„Борина недеља” ће, у организацији обе стране, бити одржана од 23. до 29. марта. На градском сајту је расписан конкурс за књижевну награду „Борисав Станковић" и сви кандидати треба да Секретаријату за културу доставе три примерка дела којим конкуришу. Најбоље дело ће бити традиционално награђено Повељом и новчаним износом.

У  Књижевној заједници кажу да њихов жири за доделу награде већ ради, да  имају подршку и Удружења књижевника Србије и Српског књижевног друштва, а награда ће бити уручена последњег дана манифестације, 29. марта.

Чији је Бора?

Већина Врањанаца мисли да је граду довољна једна Борина недеља, и да је боље било да су међусобно решили сукоб. За сада, ни уредник Књижевне заједнице је Мирослав Цера Михаиловић ни Градско веће Врања немају намеру да попусте.

На челу градског организационог одбора Борине недеље налази се Зоран Најдић, градски већник задужен за културу, а на челу организационог одбора Књижевне заједнице академик Драгослав Михаиловић. Трошкове „Борине недеље“ до сада је покривао град. У Књижевној заједници  ове године очекују помоћ Министарства културе и донатора а од Вишег суда захтевају привремену судску забрану организовања манифестације.

И једна и друга страна слажу се само у вредновању и поштовању дела Боре Станковића, али све што се ових дана дешава тешко да се може обравдати слоганом „Бори у част“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара