Нишки вилењаци

Вилин град је назив којим су Келти у трећем веку пре нове ере називали данашњи Ниш. Према предању, на Вилиној реци (Нишави) живела је речна вила Наиса. Вилењаци и данас живе у Нишу, чинећи тај град лепшим и бољим.

Химна дечјег хора "Вилењаци" је песма о Наидсиној чаролији коју су први пут отпевали на новогодишњем концерту. Чланови "хорића", како га из милоште зову, долазе на пробе и предано вежбају, пре свега зато што воле да певају и без икакве новчане надокнаде. Заузврат, мали хористи имају креативно испуњено слободно време, забаву и дружење, али и припрему да једног дана уђу и у старије певачке скупине.

Чланови хора су талентована деца, узраста од 3-4 до 13-14 година, која долазе из Ниша и околине, а многи од њих настављају хорску традицију као друга или трећа генерација певача. "Вилењаци" су, углавном, деца чији су родитељи некада певали у чувеном Академском хору Студентског културног центра. Милица Спасић је пресрећна што је њена ћерка одлучила да пева у хору.

"Дружење у хору је оно право", каже Милица, "и то је за дете феноменална ствар." Милица је у Академском хору певала десет година и тај период сматра најлепшим у свом животу.

Хор "Вилењаци" основан је 2007. године, а са децом раде студенти Факултета уметности, под брижљивим надзором проф. Сузане Костић, диригенткиње Академског хора нишког Студентског културног центра.

Професорка на Факултету уметности у Нишу, Сузана Костић, каже да децу не треба делити на талентовану и неталентовану: "Најважније их је пустити да певају, омогућити им да наступају на сцени, ослободити их..."

Од студената који раде с децом веома брзо се издвојила Милена Миловановић, сада је диригенткиња хора "Вилењаци". Деца су је врло брзо заволела тако да је, и после завршеног факултета, наставила је да води хор. "Најлепше је што су деца увек активна, на пробама осмишљавају наступ, а њихова непресушна креативност је оно што покреће."

"Вилењаци" имају планове: желели би да у 2011. сниме диск, да уз њихово певање расту нове генерације које ће, као и они, једног дана наставити вишедеценијску традицију хорског певања у Вилином граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара