Врање: Добровољни прилог - улазница за Нушићеву комедију

Нушићева комедија "Ожалошћена породица" нова је представа гимназијалаца из Врања. Драмска секција гимназије "Бора Станковић" сваке године припрема комаде, учествује на фестивалима. Премијерно су наступили у позоришту, улазница је била добровољни прилог како би гимназијалци прикупили новац и отпутовали на фестивале у Земуну и Будимпешти.

До сада су играли за друге, сада први пут играју за себе. И први пут на великој сцени позоришта "Бора Станковић". Глумци почетници имају трему, али нису без искуства.

 

"Нас неколико смо ушли у ову причу из велике љубави према сцени која се појавила у основној школи, а у средњој школи смо наставили искључиво као хоби. Али, иако је хоби, подједнако се трудимо", каже Анастасија Јовић, ученица четвртог разреда.

"Наша драмска секција сада има већ озбиљну уиграну екипу која је у рангу полупрофесионалног позоришта, више од аматерског нивоа и која са много ентузијазма ради оно што ради. Мало је вероватно да ће неко од њих уписати Академију драмских уметности, али је врло вероватно да ће свако од њих прочитати више књига и врло је вероватно да ће свако од њих бити без треме када на факултету треба да брани било који семинарски, дипломски или мастер рад", истиче Нела Димитријевић, професорка српског језика.

Често извођену комедију Бранислава Нушића на свој начин донели су гимназијалци. "Ожалошћену породицу" адаптирао је и режирао Ђорђе Антић, ученик четвртог разреда.

"Спремали смо се протеклих неколико месеци сигурно, и ето то је просто једно велико искуство за мене. Ја волим сцену од малена, увек сам била на сцени, како у вртићу, тако и у основној школи", наводи Милица Данев, ученица трећег разреда.

Драмска секција гимназије "Бора Станковић" је на прошлогодишњим Позоришним сусретима гимназија Србије у Крагујевцу освојила две награде, за оригинални драмски текст и колективну игру.

"Ученици су мотивисани да учествују, да се такмиче, а наравно и да наш културни живот живи - како у школи, тако и у граду", истиче Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

"Преко парламента, преко друтвених мрежа заправо промовишемо и позивамо на подршку грађана, сада конкретно због овог догађаја материјална подршка за путовање које нам следи", додаје Валентина Станковић, потпредседница Ученичког парламента.

Кутија за улазнице, односно добровољне прилоге се попуњава. Две вечери талентовани гимназијалци играју пред Врањанцима, како би испунили циљ и такмичили се на фестивалима.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи