Читај ми!

Ваљево: Зашто пси луталице представљају нерешив проблем

Један од најсложенијих комуналних проблема у Ваљеву су пси луталице. Друштво за заштиту животиња „Чарна” прикупља новац за бесплатне стерилизације власничких паса и мачака у граду и на селу, јер сматра да треба решавати узрок проблема уместо што се отклањају последице, односно пси хватају и одводе у азил.

Интензивно се уклањају пси са ваљевских улица од почетка године, тврде у ЈКП „Видрак”. И даље су бројни, јер због некажњавања, несавесни власници избацују читава легла. У Комуналној милицији кажу да због широког опсега делатности и малог броја запослених тим проблемом не стижу да се баве.

„Шта је наш највећи проблем? То је стални прилив нових паса и имамо доста, да кажем, несавесних грађана, заправо, највећи број паса који су пуштени на улици су власнички пси, али нису чиповани, наравно, нису ни стерилисани, тако да не можемо да дођемо до власника. То се најбоље види на терену приликом прикупљања свих тих паса, где сваки пас има свој рејон и истог тренутка заврши у дворишту, вероватно, које је његово”, каже Ксенија Бадем, директорка ЈКП „Видрак”.

Прихватилиште „Видрака” у Златарићу може да прими највише 250 паса. За његово функционисање ове године градским буџетом планирано је 12,5 милиона динара. Друштво за заштиту животиња „Чарна” храну им донира четири пута месечно и труди се да што више животиња удоми.

„Много је драга, много. Имала је годину дана кад сам је извео, ево сад има две и по године. Вакцинисао сам је, стерилисао, редовно је, овај, негујем, што се каже”, каже Душко Манојловић из Ваљева.

Удружење „Чарна” прикупило је новац за 430 бесплатних стерилизација, јер његови активисти сматрају да је то битан део стратегије за решавање проблема, коју су предали Градској управи.

„Да се обавезно уради попис паса на територији Града Ваљева и околних села, али савесно да се уради. Даље, за ове огромне новце, који се издвајају за лажиране уједе, 90 одсто је лажираних уједа, одвојити средства за бесплатне стерилизације власничких паса. Пас се стерилише и чипује се на власника. Аутоматски уноси се у базу података, име презиме и подаци власника. Тај пас, уколико се нађе на улици, власник сноси последице”, каже Зорица Поповић из Удружења за заштиту животиња „Чарна” Ваљево.

За одштету грађанима због уједа паса луталица само у прошлој години предузеће „Видрак” исплатило је 14,5 милиона динара. Ове године износ ће бити много већи, јер бројне предмете, због жалби, решава Виши суд у Ваљеву.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи