Читај ми!

Зашто руски емигранти из Београда иду у Јагодину и Крагујевац

На улицама Јагодине и Крагујевца све чешће се чује руски језик. Пошто су цене некретнина у престоници и Новом Саду отишле у небо, руски држављани у последње време станове и куће купују у унутрашњости Србије. Највише их је и даље у Београду, али све их више привлаче мањи, јефтинији градови.

Ирина Грубач из Москве купила је уз посредовање агенције једнособан стан у Јагодини. Каже да су јој искуства позитивна и да је током куповине некретнине чак имала агента који говори руски.

„Били смо мало нервозни у почетку, јер смо желели да све прође како треба. Изабрали смо Јагодину, а агенција нам је помогла приликом потписивања уговора и овере код нотара тако да нисмо бринули ни о чему. Веома сам задовољна”, каже Ирина Грубач.

Ирина је изузетак јер руски држављани, по правилу, из разних разлога не желе јавно да говоре о куповини некретнина у Србији. Реч је углавном о млађим, школованим људима и породицама са децом. У почетку су им била интересантна сеоска газдинства, данас више станови, и то јефтинији.

„Оно што је интересантно да они траже станове до 45.000 евра колико могу да се уклопе у ту цену и то су углавном млади брачни парови са мањом децом који се досељавају у мирније градове у Србији. Важно им је да папиролошки буде чиста сама некретнина”, наводи Александра Шапић, из ПР агенције „Херолдо” у Јагодини.

Руским држављанима који се определе за Крагујевац теже је да нађу одговарајућу некретнину.

„Доласком руских држављана, студената, пошто је Крагујевац универзитетски град, велика је потражња, али нажалост понуда тренутно не може да испрати потражњу. Што се тиче саме цене станова, оне су скочиле у протеклих годину дана за неких 30 посто од прилике", наводи Даница Томовић из агенције „Дај стан” Крагујевац.

Руси, Белоруси и Украјинци који су се доселили у Србију углавном раде у ИТ сектору, држе онлајн часове, али има и других занимања. Досељавање странаца, за сада не утиче битно на српско тржиште рада.

„Суочавамо се са озбиљним миграцијама, како емиграцијама тако и имиграцијама, морамо да се навикнемо на нове околности, ми смо земља која је прошле године обезбедила око 35.000 дозвола за рад странаца. Верујемо да ће се ти трендови наставити и ове године", каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Пошто углавном раде преко интернета, руским држављанима је свеједно да ли су у Београду, Крагујевцу или Јагодини. У мањим местима живот је мирнији, често и јефтинији, а цене некретнина или закупа знатно повољније него у престоници.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара