Читај ми!

Како протиче регистрација пољопривредника на платформу е-Аграр

Увођење е-Аграра заинтересовало је, али и збунило, пољопривредике. Први корак у коришћењу те платформе је регистрација, због које су се многи шабачки ратари већ обратили Пољопривредној саветодавној стручној служби.

Уз плодне оранице и добру механизацију, пољопривредницима је од ове године потребан и паметни телефон. Да би могли да приступе платформи е-Аграр која ће смањити администрацију и убрзати пут до субвенција неопходна им је имејл адреса.

„Ово ми изгледа баш, шта да кажем, компликовано”, каже Драган Божић из Дреновца који се бави узгојем свиња. На питање да ли ће то олакшати пут до субвенција, одговара: „Не верујем”.

Владимир Пајић из Глушаца већ зна да користи апликацију: „Кажу да ће ово олакшати пут до субвенција. Видећемо.”

Питања и недоумица око е-Аграра је много. Новина за пољопривреднике, али и саветодавце.

„Уколико пољопривредни произвођач нема паметни мобилни телефон, неопходно је да поседује чиповану личну карту и да оде до најближе полицијске станице, где ће му овлашћена лица издати квалификовани електронски цертификат. Пољопривредницима је ово све ново”, каже Мирјана Милошевић из ПССС Шабац.

Платформа ће како је најављено, почети да ради на пролеће. Помоћу ње, без одласка на шалтере, пољопривредници ће моћи да региструју газдинство и да провере јесу ли исправно поднели захтев за субвенцију.

„Оно што је битно да ће е-Аграр допринети пољопривредним произвођачима, то је бржи упис, и обнова регистрације пољопривредног газдинстава. Затим, промену података у регистру пољопривредних газдинства. Као и то да ће допринети бржем одобравању захтева и исплате самих подстицаја”, каже Мирјана Милошевић.

Осим у просторијама ПССС, саветодавци ће и на терену помагати пољопривредницима да се региструју, користе апликацију и да папирологију замене дигиталном платформом.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи