Зашто је дуплирана цена чварака

Последњих година, чварци су постали прави луксуз и све су скупљи. Килограм кошта и више од две хиљаде динара. Како их праве у Мачви и Срему, и зашто поскупљују.

У Срему и Мачви чварци се праве на различите начине. Рецепти су бројни, а за све је заједничко једно, а то је непрестано мешање. Подаци неки кажу да је за килограм чварака потребно истопити више од пет килограма сланине. За добре чварке, пресудно је умеће мајстора. Топљење почиње на лаганој ватри уз стално мешање. Са исеченом сланином у оранију се додаје и мало воде.

"Млеко се додаје после пола сата мешања, кад мало отпусте. Да буде више чварака, и да добију боју", каже Душко Беломарковић из Засавице 1.

Некада су чварке могли да приуште сви, а сада су значајно скупљи од меса. Произвођачи тврде да товљеници имају много мање масноће него старе расе свиња.

"Свиња од 100 кила буде 3-4 килограма само чварака. Зато што су то меснате свиње. Чварци су екстра, купује народ, од двеста до килограм, како ко има новца", каже Љиљана Милутиновић из Дреновца. Некада се много више чварака добијало од свиње, по 10-15 килограма, сад нема, то су меснате свиње, фармерске. 

"Прескупо. Скупље него месо. Могу купити два килограма меса за килограм чварака".

"Има по 800, 900, 1000 и 1200. Па јесте скупо, није тако јефтино".

"Не купујем чварке, прво зато што је сад пост, а друго, из принципа, мислим да је то катастрофа, толика цена".

Од обичних свиња, двоструко више масноће имају мангулице. Килограм хркскавих и сланих чварака у Засавици кошта две хиљаде динара. Потражња је већа од понуде.

"Овде се можда мало дуже топи, али се можда и мало више добије. Мало дуже се временски топи, ипак је то старије свињче од овог белог, и месо је, сало је старије. Омиљена посластица су чварци? Свакако, и кисели купус", истиче Синиша Љубичић из Засавице 2.

Килограм чварака у неким продвницама је и неколико пута скупљи од свињског бута. Шапчани у шали кажу да ће их ускоро куповати - на комад.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво