Како задржати младе у Пироту

Због константног одласка младих школованих људи, Пирот је одлучио да им омогући школовање и обуку у ИТ сектору на територији града, а компаније које послују у Пироту обезбеђују посао најбољима. Студирање по дуалном моделу, већ је дало прве резултате.

Невена и Петар су студенти пословних информационих система у Пироту. Остали су у свом граду, јер ће одмах, након завршених студија добити посао.

"Кроз дуално образовање научићу више, имаћу праксу и касније могу да добијем посао у Пироту", каже студенткиња Невена Стаменовић.

"Пре свега сам се одлучиуо, да бих остао овде у Пироту, а касније да се запослим овде", објашњава Петар Младеновић.

Компанија „Тигар тајерс", омогућава студентима да практични део наставе похађају код њих. Најбољи ће остати да раде.

"То су радана места, која углавном захтевају висок ниво информатичког знања, али још важније је и то да је потребно јако добро познавање пословних и производних процеса у оквиру наше компаније", каже Нинослав Панић из компаније "Тигар тајерс".

"Што значи да се студенти школују да практично владају вештинама коришћења софтверских алата у свим областима живота и рада. Студенти добијају половину накнаде свог ментора у односу на број проведених сати у компанији", објашњава Емилија Поповић, руководилац Академије Техничко-васпитачких струковних студија.

Могућност за посао добијају и млади људи, који одлуче да пријаве за ИТ обуке које ирганизује Јоб центар.

"Видим себе у програмирању. Радио сам ЈАВА СКРИПТ. Ја сам тренутно незапослен, али себе видим у компанији која је организовала обуку" каже полазник обуке Павле Јовановски.

"Плазници обуке обично су без претходних знања, али су жељни учења. Настојимо да искористимо сваку прилику за усавршавање. Што се мене тиче то је довољно, јер ћемо им дати потребно знање, обучити их и добити посао" истиче Адриан Дунбар, власник ИТ копманије из Јужноафричке Републике.

Град Пирот преговара са нишким Универзизетом о отварању Факултета организационих наука.

"Развој ИТ технологија у Пироту нема без инфраструктуре, али и кадрова. Желимо да још хиљаду квадратних метара отворимо за будуће послодавце и људе који ће радити у овој области" истиче Владан Васић, градоначалник Пирота.

Резултати пописа су за пиротски крај поражавајући. Улагање у образовање и сигуран посао, једино могу да зауставе исељавање са југоистока Србије.

 

 

 

 

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво