Читај ми!

Велики избор хране за Божићни пост

За вернике који поштују календар Српске православне цркве у току је Божићни пост који ће се завршити пред Божић на Бадњи дан. Каква је понуда и потражња за намирницама које се чешће користе током поста?

Упркос датуму, захваљујући лепом времену на јагодинској пијаци обиље поврћа па они који четрдесет дана посте могу да разноврсно припреме своје оброке.

 

Има доста поврћа, разне чорбице, кромпир, паприка, пијаца је пуна има свега, има доста, леп је избор, само треба да будемо мало маштовити ништа више, кажу купци.

Купуе се више печенка, пројино брашно, значи лук, то што иде, пасуљ, објашњавају продавци и додају да се највише тражи боб и пасуљ по цени од 350 и 400 динара, а боб 600 и 700 очишћени, лешник је хиљаду, а орах иде од 500 до хиљаду.

Ко пости према календару Српске православне цркве средом и петком припремаће оброке на води, осталим данима дозвољено је користити уље и вино, а суботом и недељом, као и великим празницима попут Ваведења и Светог Николе, може се јести и риба. Понуда у рибарницама је добра, али купаца има мало.

"Највише траже ослић, скуша то је оно што се највише тражи, тражи се поприлично и шаран али ослић је нешто што примарно код нас у малопродајама иде. Цена се креће од 420 до 570 динара", каже власник рибарнице Милош Младеновић.

Нутриционисти саветују да свако добро процени стање организма и може ли уз поштовање свих правила поста да има уравнотежену и разноврсну исхрану.

"Пост као пост се препоручује и не би требало да буде мучење за организам већ уравнотежена исхрана свакодневна, у комбинацији других намирница биљног порекла, употреба што више поврћа, рибе", објашњава нутрициониста Марија Миленковић.

Православни хришћани верују да је пост први корак на путу спасења када је потребно пронаћи меру не само у храни и пићу. Пост би требало да пре свега има духовни смисао где се човек уздржава не само мрсне хране већ и лоших мисли и дела.

 

 

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи