Читај ми!

Сећање на Дан Републике без традиционалне припреме меса за зиму

29. новембар, синоним је за традиционалне припреме меса за зиму које ће ове године у многим домаћинствима изостати због високе цене товљеника. Према подацима Привредне коморе Србије, број свиња у тову је у мају био мањи за 21 одсто него у децембру прошле године.

Пушнице и замрзивачи, ове зиме неће бити пуни као претходних година. Од традиционалног свињокоља многи су одустали, и месо углавном купују у месарама, у мањим количинама:

 

"Отприлике 80% чак и 90% је смањено клање у одоносу на претходне године. До пре пет шест година, у ово време би се пушиле ко раније, и чула би се скика свиња."

"Све је скупо, све се мање купује. Чекамо од пензије до пензије. Замрзивач се не пуни, није као пре."

"Ми смо научили да је 29. новембар било време за то клање. Али ситуација, као и време, као што је сада топло, учинило је своје, можеш га заклати ал ће месо пропасти због температуре. Друго, и цена и примања, и број укућана у многоме зависи.''

Килограм товљеника у класи у Мачви је око 260 динара. Теже свиње које се траже за свињокољ, плаћају се и до 300 динара. Сточари кажу да су обори све празнији.

Мирко Ђукић, председник Удружења крмачара Србије каже: "Људи не виде себе у овом послу, највише због нестабилности цене. Цена је квартална. Десетак - петнаест дана добра, остатак је лош, тако да је то један зачаран круг. 2000. године смо имали на нивоу Републике Србије негде око милион крмача, сад задњи податак у 2022. години да имамо негде око 140 до 150 хиљада". 

Највећи проблем у свињарству, многи виде у увозу меса. У производњи опстају углавном фармери са већом призводњом.

"На неким фармама је смањен број свиња, а неке фарме су чак угашене. То се посебно односи на мале индивидуалне произвођаче. Смањен је број узгајивача свиња по селима. У односу на прошлу годину број свиња је смањен за 8%, број свиња у тову за 21% и број крмача за 2%", наводи Стана Јевић, из ПКС Сремска Митровица.

У Привредној комори кажу да је приметан пад потрошње, а разлог томе је пад куповне моћи потрошача. У месарама нерадо говоре пред камером на ову тему, али не поричу да је смањена продаја свињског меса.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи