Читај ми!

Опет пловна Тиса код Бечеја

Лађари више неће морати као алтернативу да користе канале система Дунав-Тиса-Дунав, јер је санацијом бране и преводнице код Бечеја поново успостављен пловни саобраћај реком Тисом.

Оштећени стуб број осам на брани и преводници код Бечеја је уклоњен чиме су се стекли услови да пловидба на реци Тиси поново буде успостављена. Међународни пловни правац и саобраћај на Тиси забрањен је прошле недеље, а радницима новосадског предизећа "Про- Индустри" требало је три дана захтевног и компликованог рада да стуб тежак 75 тона на сигуран начин уклоне. Вредност посла је 20 милиона динара, а  сада отварањем преводнице лађари више неће морати да користе каналску мрежу као алтернативни правац.

"Дан, сат стајања брода много кошта и у сваком случају бродари су нас ставрно звали да се распитују, да добију информације када ће бити оспособљено. Срећом имали смо алтернативни пут. Значи пловидба је могла да се одвија преко канала хидросистема: од Титела, преко Стајићева, Зрењанина, Новог Бечеја и онда се поново улази у Тису.", објашњава Мирјана Живковић, главни инжењер пловидбе ЈП "Воде Војводине".

Ово је најважнији хидро-грађевниски објекат на Тиси и средином наступајуће године планирани су свеобухватни радови на одржавању преводнице и бране.

"Чим је уочено оштећење ми смо хитно реаговали у смислу да га уклонимо да би пловидба могла безбедно да се одвија, али свакао планирамо активности следеће године да се постави нови стуб. А што се тиче ремонта покушавамо сваких десет година отприлике, десет до петнаест година да се врши ремонт електромашинске опреме и грађевинске опреме на свим преводницама које су у склопу хидросистема Дунав-Тиса-Дунав", додаје Мирјана Живковић

Међународни пловни пут реком Тисом је поново плован, а иначе на преводници код Бечеја сваке године се региструје око 1200 бродова, лађа и пловила различите намене.

 

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи