Читај ми!

Лозница: Нови станови за 14 породица

Домаћинства која живе у неформалном насељу на Лагатору у Лозници, ускоро ће добити нове домове, у згради која је саграђена искључиво за њихове потребе. Реч је о пројекту који је градска управа у Лозници покренула са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге, како би се трајно решило стамбено питање за 14 породица из тог насеља.

До пре две деценије насеље Лагатор у Лозници било је велика ливада, без уређене инфраструктуре, а на земљишту које је у власништву града никли су нелегални објекти који нису адекватно инфраструкрно опремљени, не могу да се легализију, нити прикључе на канализациону мрежу.

Осим што су нелегални, ови објекти нису ни безбедни за становање. Станаре, ипак, годинама нико није дирао, док није почело да се гради. Данас је Лагатор, једно од највећих градилишта у овом крају, насеље са великим бројем вишепородичних стамбених објеката, уређеним путевима, спортским објектима, дечијим игралиштима, а план детаљне Регулације града предвидео је и да се локација на којој се налази неформално насеље коначно приведе сврси.


Свих 14 породица из неформалног насеља годинама живе у лошим условима и суочавају се са бројним проблемима. До краја године биће пресељени у стамбену зграду која је изграђена по европским стандардима, а површина стана у који ће се уселити биће у складу са бројем чланова домаћинства.


"Живимо у таквим условима где није добра инфраструктура, немамо канализаицију, старији је објекат, не може да се легализује, а од града смо добили много боље услове за живот, за становање, за нашу децу" наглашава Јасмина Врачић, становница неформалног насеља.


"Катастрофа, поплаву сам имао, људи су долазили из општине, пописали су ствари, обећали су нам тамо у зграду да ће нам нешто дати од тих станова", истиче Бахрија Мујић, становник неформалног насеља.



Изграђени станови додељиваће се на коришћење по основу уговоара о закупу на период од пет година, и продужаваће се по аутоматизму. Надлежни, тврде, да нема разлога за бојазан, и да је једини услов да се будући станари домаћински односе према објекту у којем живе.


"Овим пројектом град је показао бригу за друштвено осетљиве групе и спремност да се побољша квалитет живота и да се на овај начин допринесе њиховој бољој социјалној укључености, јер овај пројекат за главни циљ и има активну инклузију друштвено осетљивих група кроз програм подржава Европска унија", каже Љиљана Ранковић, координатор пројекта.

 

Вредност пројекта је 800 хиљада евра, а сви станови биће комплетно опрељени намештајем и белом техником.


 

 

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара