Просветари на свој дан упозоравају на тежак материјални положај

Данас се обележава Дан просветних радника Србије. Овај датум изабран је јер је тог дана 1787. године рођен Вук Стефановић Караџић, просветитељ и реформатор српског језика. Унија синдиката просветних радника на свој дан упозорава на лош материјални положај наставника.

Просветни радници и поред тога што обављају један од најважнијих послова, уче децу и младе људе преносећи им своја знања и вештине, сматрају да су недовољно плаћени и цењени у друштву. Млади људи се ипак радо опредељују за позив учитеља на Педагошком факултету у Врању.

"Он пружа једно мултидисциплинарно знање у свим, различитим областима, човек просто овде може да се пронађе. Ко год да је дошао овде, он је нашао неко своје уточиште, неки свој пут", каже Дијана Стоиљковић, студент Педагошког факултета у Врању.

"Била ми је изузетна част и задовољство када сам уписала овај факултет првенствено зато што сам од малена волела овај позив и увек сам гледала да ме води та емоција и срце", наводи Анђела Богдановић, студент Педагошког факултета.

"На сваки начин се трудимо да побољшамо уопште то студирање, тако да се и унапред надамо да за неких пет до десет година буде уопште тај позив наставника цењенији", истиче Никола Стојановић, председник Студентског парламента на Педагошком факултету.

Унија синдиката просветних радника упозорава на лош положај наставника у друштву, на њихов материјални положај, али и на насиље. 

"То се углавном извештава о неком физичком насиљу, док се то вербално насиље и не помиње, али свакако да је то један вид насиља. Ми смо као Унија синдиката просветних радника Србије тражили и даље тражимо статус службеног лица. Међутим, држава нас не познаје", наводи Марија Стошић, ПР Уније синдиката просветних радника Србије.

Просвета је, као и све области живота, на великом испиту током пандемије коронавируса.

"Радници су имали и те како проблема везано за пандемију Ковид 19, па су неке последице које су доживели након тога изродиле много различитих повреда и здравствених и здравствених компликација на раду", сматра Данијела Здравковић, професор социологије на Педагошком факултету у Врању.

У синдикату упозоравају и да су школски планови и програми пренатрпани и неприлагођени дечјем узрасту, а да су зараде које примају приближне републичком минималцу.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи