Читај ми!

У Ћелијама уручена прва књижевна награда „Радован Бели Марковић”

Књижевну награду „Радован Бели Марковић” која се додељује први пут, добила је Славица Гароња, писац, историчар књижевности и универзитетски професор, за роман „Шапати Мале Влашке”.

На дан рођења Радована Белог Марковића књижевна награда која носи његово име, књижевници Славици Гароњи за роман Шапати Мале Влашке уручена је у порти Манастира Светог Георгија у Ћелијама, родном месту писца. Роман са разноврсношћу уметничких поступака и језичким богатством, својеврсна је трилогија о животу Срба из западне Славоније.

„На начин сродан белимарковићевском, ауторка чува целокупну језичку меморију приповеданог простора, од тог богатства стварајући дело које садржи приче из давнина али и из свакодневног живота”, објашњава председница жирија др Слађана Илић.

Награђени роман захвата велики временски простор, мит и историју приповеданог места. Ауторка ништа није пропустила што би нам дочарало верну слику живота Срба у Западној Славонији.

„Ако бих се усудила да поредим његову поетику са својим награђеним романом Шапати Мале Влашке онда бих могла рећи да су главни јунаци наших проза, простор и време. Док је то код Радована Бели Марковића то митопоетски свет западне Србије фокусиран на троугао Лајковац–Ваљево–Ћелије, свет мог романа фокусиран је на Западну Славонију, један такође митски троугао”, каже Славица Гароња,  доботница књижевне награде „Радован Бели Марковић”.

Награду „Радован Бели Марковић” за најбољу књигу прозе објављену на српском језику у протеклој години установила је Градска библиотека у Лајковцу.




 

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво