Све више Руса дом проналази у Србији, за неколико месеци регистровали више од 1000 фирми

Због санкција и стаха од мобилизације, велик број руских држављана дошао је у Србију, а за само неколико месеци, регистровали су више од 1.000 фирми. Осим у престоници, стан и ново пословно оркужење, највише њих је пронашло у Новом Саду, што је значајно утицало и на тржиште некретнина у том граду.

Московљанка Софија Сабовљев, која у Новом Саду живи више од осам година, тренутно води агенцију која Русима помаже приликом пресељања и регистрације фирми.

 

„Ми смо сигурно отворили више од 50, ако не и више фирми, ја ту и не водим баш прецизну евиденцију, али летос смо добили информацију да су Руси отворили преко 1.000 фирми у Србији", каже Софија Сабовљев, консултант страним држављанима за отварање фирми у Србији.

Највећи број њих ради у ИТ индустрији, попут Сергеја Котомског, који се у Нови Сад преселио у априлу, јер му је у Русији онемогућено да подиже новац из иностранства.

"Будући да имам клијенте и из Русије и из европских држава, морао сам да се преселим у Србију, јер одавде могу да радим и са Русијом и са државама на Западу. Овде је то јако згодно, а Србија се показала као пријатно место за живот", истиче Сергеј Котомски, Рус.

Две трећине њих планира повратак у земљу када се рат заврши, а у Србији ће се задржати до годину дана. Долазак Руса највише се одразио на цену закупнине станова у граду, која се у неким деловима и удвостручила.

 „Станови који се нуде Русима и другим странцима сада су између 500 и 1000 евра. Наравно, нису срећни због тога, али знате и сами, изнајмиће. Ко је већ дошао овамо после 21. септембра и купио карту за 1.000 евра, а људи су куповали карту и за више од 1.500 евра у једном правцу, он ће платити и тај стан", додаје Софија Сабовљев.

"У марту, када сам дошао, овде је било знатно више опција и цене су биле приступачније. А сада, са новим таласом мобилизације, цене су скочиле и практично не остају никакве опције на тржишту", наводи Сергеј Котомски.

Углавном траже станове до сто квадрата у центру.

„90% страних држављана се одлучује за рентирање, само 10% за куповину. И тренутно су, отприлике, станови који они траже, од 10 до 12 евра по метру квадратном приликом рентирања, што је у поређењу са прошлом годином, раст од 20 до 25 %", објашњава Саша Крагуљ, агент за некретнине.

Упркос чињеници да нове цене не одговарају домаћем становништву, потражња је, кажу, петроструко већа од понуде, због чега се раст цена очекује и у наредном периоду.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи