Сремска Митровица уводи енергетске ваучере за плаћање огрева

Пред почетак грејне сезоне, на стовариштима и пијацама, велика је потражња за огревом. Због повећања цена енергената, Сремска Митровица, уводи ваучере за куповину огрева као бесповратну помоћ, мимо средстава које додељује Центар за социјални рад.

Чека нас најскупља и неизвесна грејна сезона, кажу грађани Шапца и Сремске Митровице који за кубни метар огревног дрвета ове јесени издвајају 10.000 динара што је скоро 2 пута више у односу на прошлу. Поскупео је и угаљ, тона Дунавца сада је 14.000 динара, док је пелет 38.000. Огрев су, и поред малих примања, најпре обезбедили пензионери.

 

"Велика је то сума пара, до десет метара се потроши, па сад смо скоро потрошили 57.000 динара".

"Ја имам каљеву пећ, купио сам 12 метара дрва и узећу оних блокова још пола тоне и то је све", наводе анкетирани.

Да помогну суграђанима, одборници Сремске Митровице усвојили су одлуку о додели ваучера за набавку енергената у износу од 10.000 динара. Ових дана, очекује се јавни позив за достављање документације и формирање комисије за овај поступак. 

"Наши грађани ће са овим ваучерима моћи да плаћају рачуне издате од ЈКП Топлификације, а такође и да рефундирају трошкове куповином дрва, угља, пелета, или брикета. Наравно да, поред овог ваучера поднесу и захтев и доставе отпремницу или рачун где су извршили уплату истог", наводи Дражен Риђошић, начелник ГУ за социјалну заштиту и заштиту животне средине у Сремској Митровици.

Један од услова за добијање ваучера јесте да грађанин има пребивалиште на територији града Сремска Митровица и да приходи по члану домаћинства не буду већи од 25.000 динара.

"Користио бих, грејем се на гас, слабог сам материјалног стања, пензија мала, баба нема пензију".

"Ја сам се онда решила струје један месец. Штедим струју, не кувам сваки дан, кувам сваки други".

"Ја за себе имам, али подржавам ту акцију, за људе који немају, треба им пружити прилику".

У Градској управи Сремске Митровице рекли су нам да не могу да претпоставе колики је број породица које ће искористити ваучере за грејање. Новца ће, кажу у буџету бити довољно за све оне који се пријаве и испуњавају услове, а ваучере ће моћи да искористе у наредна 3 месеца.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи