У школама све мање ђака, као изгледа настава са шест ученика

Смањује се број ученика у школама, у Србији двадесетак школа и више од хиљаду истурених одељења има мање од 20 ђака. Основна школа "Свети Сава" у Божици код Сурдулице има шест ученика. То је једина и образовна и културна институција у селу.

Комбинована је настава за млађе основце, по један ђак другог и четвртог разреда у учионици. За остале настава је индивидуална, то има предности, али и мане.

"Предности су што овакав начин рада сматрам да је привилегија богатих, јер сваки ђак има на располагању целокупног наставника и може увек да пита и да му буде објашњено све. каже директорка ОШ "Свети Сава" Гордана Јорданов.

"А мане овакве врсте рада су те што је ученик ускраћен за развијање такмичарског духа, не може да се оствари групни рад, рад у пару, а такође и што се тиче самог наставника, је велики проблем како организовати тих 45 минута са једним учеником да не би то њему било досадно", објашњава наставник математике Игор Стојковић.

Припрема наставника за час не зависи од броја ђака. Навикли су ђаци на овакав начин рада.

"То значи да увек мораш да будеш спреман? Да, ја сам увек спреман.- Да ли би волео да имаш друга, другарицу? Не, мени је супер да будем сам. -Због чега? Зато што могу сам да учим", утисак је ученика Арсена Ранђелова.

"Овде је више индивидуални рад са дететом, боље упознајемо ђака,и више му се посветимо, уживам у свом послу, свакако, а и деца", истиче наставница енглеског и грађанског Лидија Величковић.

Настава је на српском, а бугарски уче као матерњи језик. Број ученика се није мењао у односу на прошлу школску годину, има у Божици будућих школараца.

"Имаш сестру, колико она има година? Данас је напунила три. - Имаш ли још неког брата или сестру? Имам једну сестру која има 21 годину", каже ученик Дамјан Методијев.

Опада број ученика, сада видите колико имамо мало ђака, иначе раније је било неподељено одељење са 4 разреда, тако да сам имала по десетак ученика, додаје учитељица Слађана Алексов.

Школа у Божици постоји од 1860. године, село је на 1000 метара надморске висине, изнад Власинског језера, крај пута за Босилеград.

 

 

 

 

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи