Узгој паприке вртке у Белој Паланци

Аутохтона, стара сорта паприке - Вртка, гаји се само у Белој Паланци и околини. Последњих година обновљена је њена производња, а како би се очувала, локална самоуправа за сваки ар усева Вртке даје субвенцију од 5 хиљада динара.

Паприка вртка, основни је производ газдинства Марковић из Врандола код Беле Паланке. Са више од 20 ари чистог усева Марковићи су међу највећим произвођачима вртке. Због велике тражње, планирају да догодине повећају производњу.

 

"Немамо ми ту количину колика је тражња, све оде на сирово. Она је врло отпорна на болести и није захтевна за ђубрење. Због тога има танко месо", каже Дејан Марковић из села Врандол.

Специфичног облика и укуса, вртка је кажу најбоља за припрему традиционалних јела.

"Баш је укусна паприка, специфична је по спиралном облику. Најбоља је за пуњење за низање, да се суши", истиче Биљана Марковић, из села Врандол.

Пољопривредни стручњаци помажу газдинствима како би се очувале аутохтоне сорте паприке.

"Тако да је и као генетски ресурс значајно, а она је доста прилагођена агро еколошком подручју. Имају благу љутину и то је карактеристика", објашњава Срђан Видановић, из ПСС Пирот.

Сваки ар чистог усева вртке, локална самоуправа субвенционише са 5 хиљада динара.

"Општина Бела Паланка стимулише наше произвођаче да је што више саде и да што више повећавају површину под вртком. Ви већ сада имате проблем да је нађете на тржишту, а до пролећа у Паланци више не можете да је нађете", наводи Јасмина Голубовић, из Општине Бела Паланка.

Од када је белопаланачко удружење "Мирис завичаја", регистровало паприку Вртку као аутохтону сорту, њена производња увећана је 10 пута.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво