Пливачки маратон Уроша Иванковића од ушћа Дрине у Саву

Урош Иванковић из Пирота јутрос је почео остварење свог маратонског сна: Из Црне Баре, где се Дрина улива у Саву, запливао је ка Београду. Деоницу дугу 180 километара планира да преплива за 2 дана.

За одлуку му је требала добра воља, а за припреме две и по године. За 22 двогодишњег студента друге године Полицијске академије спорт и природа су мото, пливање и роњење страст. Искуства на дуже стазе има, али не и на Сави.

"Циљ ми је да апелујем на људе да заштитимо нашу природу наше реке јер то је наше богатство и морамо да га штитимо. За мене је ово један велики подухват, изазов, авантура, подухват не само за мене него све ове људе, ово нам је први пут да тако нешто радимо. - Шта те тера? - Адреналин, младост, лудост не знам шта, наравно да сам спреман", каже Урош Иванковић из Пирота.

Осамдесет километара реком од Црне Баре до Шапца планира да исплива за десет сати, колико треба до Београда зависи од брзине тока. За изазов и прво искуство са Савом спремна је и пратња.

"Ми смо подршка Урошу на чамцу биће 6 особа међу којима је и лекарско спасилачко обезбеђење, пратимо реку, пратимо шта се дешава на реци указујемо, упозоравамо", наводи Радивоје Стаменовић, инструктор Ронилачко пливачког клуба "Пирот".

Урош је 2017. године препливао Завојско језеро дуго 17 километара, следеће испливао 27 километара Охридског језера, а од Ситоније до Атоса 2019. у Егејском мору пливао је 9 сати. Савски маратон - дугогодишња жеља.

"Ми смо поносни што Урош ово ради и што је то његов сан, он одмалена воли да плива да има овакве подухвате, ту смо да га подржимо да испоштујемо ту његову жељу", каже Бранислав Иванковић, Урошев отац.

Од Црне Баре до Шапца , добри Савски познаваоци кажу да је и чамцем ретко ко кренуо, пливаче не памте. За Урошев маратон је уз кондицију и вољу довољно за воду пливачко одело, слушалице и музика, а у чамцу енергетски напици, чоколадица, воће и расположена пратња. Због изазова је додаје пропустио јунски испитни рок, у Београду за два дана очекује да стигне до маратонске дипломе.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи