Читај ми!

Крагујевац: Терапија кисеоником о трошку државе

У Крагујевцу је отворен државни Центар за хипербаричну медицину, у којем ће се пацијенти лечити о трошку државе. To je резултат сарадње медицинских установа и града, а радиће под окриљем Факултета медицинских наука. Хипербарична оксигенација је показала добре резултате и у лечењу последица ковида-19.

Терапија чистим кисеоником, и у свету и код нас, користи се као лек за многе болести. Удисање овог гаса под притиском који је већи од атмосферског, покреће читав низ биохемијских реакција у организму и доприноси оздрављењу. На листи за коју трошкове лечења сноси Републички фонд здравственог осигурања налази се десет болести.

"У индикацијама као што су периферне васкуларне болести у дијабетесу посебно, јер је дијабетес мелитус болест која највише оштећује крвне судове, почев од ока, срца, бубрега, до свих периферних ткива и периферних органа", каже проф. др Небојша Анђелковић, шеф Катедре за хипербаричну медицину ФМН Крагујевац.

"Ова процедура је благотворна за читав организам и користи се и у здравим стањима, као што су рецимо припреме спортиста. Њени ефекти су позитивни на цело тело. Контраиндикације су заиста минималне, као и компликације, које су под окриљем искусног тима стручњака апсолутно контролисане", наводи проф. др Владимир Живковић, са ФМН Крагујевац.

У Центру који за сада има једну хипербаричну комору, радиће тим Факултета медицинских наука. У плану је набавка још три. То би требало да задовољи потребе око два милиона становника, који се лече у крагујевачком Универзитетском клиничком центру.

„До сада смо пацијенте увек слали са стране. То су пацијенти у тешком стању којима сигурно не прија путовање, а са друге стране, то кошта", каже Никола Дашић, градоначелник Крагујевца.

"Mи ћемо моћи да пружимо неких 11.000 третмана годишње, што је по комори две и по до три хиљаде третмана, један третман траје сат времена", истиче проф. др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Отварање Центра за хипербаричну медицину значајан је допринос унапређењу здравствених услуга. За пацијенте – још једна лествица више у области која има широку примену у свету.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи