Награда са именом велике поетесе Живораду Недељковићу

Добитник 29. песничке награде "Десанка Максимовић" је Живорад Недељковић из Краљева. У Бранковини, на дан рођења велике песникиње, ту награду додељују Задужбина "Десанка Макимовић", ваљевска Библиотека и Град Ваљево .

"Сваког јутра погледам насловне стране новина.

Чему поезија у доба бестидности, помислим,

А одговор знам,

Не знам шта бибило да је нема,

Али замишљам, замишљам."

Ово су стихови Живорада Недељковића, чијем је низу престижних књижевних признања додата песничка награда "Десанка Максимовић" за укупан допринос српској поезији.

"Она на неки начин обавезује добитника да још више, како да кажем, урони у свет језичких тајни и да, колико може, врати из тих тајни", каже песник Живорад Недељковић, песник.

Жири за доделу награде "Десанка Максимовић" указује на то да Недељковић трага за суштином језика и његовог опстанка пред навалом туђица.

"Поезија у стваралачком надахнућу Живорада Недељковића настоји да уређује један нови свет и живот, који је можда нестваран или замишљен као „идеална утопија" али је свакако искренији и чистији од стварног света и живота преплављеног лицемерјем и негативним страстима", наводи Проф. др Горан Максимовић, председник жирија.

"Добитници награде за укупан допринос српској поезији сви су одреда, можемо слободно рећи, класици српске књижевности. Доприносе награди својим делом и реномеом у једнакој мери у којој награда доприноси њиховом месту у књижевности", сматра Проф. др Зорана Опачић, Задужбина "Десанка Максимовић".

Награда са именом велике поетесе, Десанке Максимовић, додељује се од 1994. године. Упоредо Ваљевска гимназија расписује поетски конкурс за средњошколце за најбољу збирку песама.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи