Радован Бели Марковић – "Кроз капије будућих времена"

"Кроз капије будућих времена" је научни скуп посвећен стваралаштву Радована Белог Марковића. Истакнуте су специфичности које је овај писац донео у српску књижевност и оцењено да је био велики мајстор језика и стила.

Радован Бели Марковић је од својих првих прича и свог првог романескног остварења показао да је писац који није дошао да понавља, да умножава оно што у српској књижевности већ постоји него да дође до нових стилско-језичких и тематско-морфолошких решења, истакли су учесници научног скупа.

"Радован Бели Марковић је велики мајстор језика и стила. Такви писци су увек ретки у свакој књижевности. Ми имамо неколико таквих писаца. Црњански, Андрић, до одређене мере и неки други писци. Али никад се није до сад појавио писац који је од почетка до краја имао тај систематичан напор да буде на врло великој висини када су у питању језик и стил", каже проф. др Радивоје Микић.

Његов језик као важна новина понекад почне да захвата оно градиво за којим иду песници и тако долази до неочекиваног споја лирског и гротескно-хуморног, по коме је Радован Бели Марковић јединствен у српској књижевниости, слажу се лингвисти.

"Резултат данашњег рада и рада свих ових научних сарадника који су данас гости града Ваљева биће један зборник радова испод којег ће се са поносом потписати Ваљевска библиотека. Радован Бели Марковић био је пријатељ Ваљевске библиотеке, са радошћу је гостовао и с радошћу долазио у Ваљево и Ваљевску библиотеку", истиче Виолета Милошевић, директорка Ваљевске библиотеке.

А у тој библиотеци, Музеј ваљевских писаца у знаку је и Радована Белог Марковића. И баш у њему "пролазило" се кроз "Капије будућих времена", како је назван научни скуп посвећен овом српском књижевнику.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се