Читај ми!

У пиротском крају, укинута забрана држања домаћих свиња због афричке куге

После више од две године, укинута је забрана чувања домаћих свиња у селима на кружном путу код Пирота. Забрана је била донета због случајева афричке куге код дивљих свиња у ловиштима близу тих села.

Дејану Стојановићу из села Крупац, после две године обор је поново пун. Храну је сачувао, па се нада да ће брзо обновити капацитете.

"Ја сам пре ове мере чувао седам, осам прасуља. Ових дана је била навалица из разлога што сви сада хоће да чувају, пошто је дозвољено. Цена је мало скочила. Сад је тренутно ових задњих недељу дана 400 дин, дајемо прасце", каже Дејан Стојановић из села Крупац.

Одгајивачи свиња кажу да су доста изгубили за ове две године. Неки су се сналазили, тако што су закупљивали оборе у другим селима и тамо чували, како им не би пропала храна,

"Свињарство је код нас било доста развијено. Прекинуто је пре две године. Кружни пут је имао доста прасуља, тако да је тај вид свињарства био доста развијен или да кажемо да је био у некој узлазној путањи. То је прекинуто, сад док се то обнови требаће поново годину до две сигурно", сматра Небојша Костић, из села Крупац.

Ветеринарска инспекција, заједно са ветеринарима из Пирота и даље ће пратити и контролисати ситуацију на терену.

"Економски то много значи, с обзиром да је Србија велики извозник свињског меса. Овде људи чувају за сопствене потребе, али имамо и велики број газдинстава регистрованих на том потезу. Тако да ће то значити одгајивачима свиња, јер ће и оно што су спремили и храну коју имају на лагеру за домаће свиње потрошити", наводи Драгана Тоничић, начелница пиротског округа.

Одгајивачи свиња сматрају да ће цену свињског меса диктирати веће цене горива, семена, ђубрива, те стога до јесени најављују ново поскупљење.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи