Колико ће коштати грејање идуће зиме?

Према проценама Светске банке, цена енергената у свету могле би да порасту за више од 50 одсто, због чега би могли бити већи и рачуни грађана. На данашњој седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергентима речено је да престанак испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање српског тржишта. Како ћемо се у новим околностима грејати и по којој цени - о томе су у Нишу разговарали представници Топлана у Србији.

Опција Б за српске топлане, могао би уместо гаса да буде мазут. Од 60 топлана, 43 има могућност да промени енергент. Међутим и ту има проблема.

"Београд има могућност супституције мазутом, али то није идеално решење из прво еколошког аспекта, а друго,те количине мазуте, не знамо да ли ће уопште бити расположиве", каже Ивана Калања, извршни директор за производњу и топлотне енергије ЈКП "Београдске електране".

Брза трансформација извора енергије сада је кључно питање и за све европске топлане.

"Нема инстант одговора на то питање, немогуће је у октобру припремити системе даљинског грејања, на околност да цена буде 700 долара, а да се они за тако кратко време трансформишу", наводи Душан Мацура из ЈКП "Новосадска топлана".

Гас је сада двоструко скупљи, па је реално очекивати и веће рачуне за грејање на јесен.

"На основу цена како су се кретале на европском тржишту предходних годину дана, очекујемо да нова цена буде значајније већа у односу на ову сада, али је преурањено да о томе причамо", сматра Предраг Милачић, директор ЈКП "Градска Топлана Ниш".

Ове године истиче десетогодишњи уговор Србије са руским партнером о снабдевању гасом и све ће зависити од нове цене енергената.

"Ако уземо у обзир да је досадашња цена била за Топлане 333 долара за 1000 кубика, а на берзама су сада цене од 1000 до 1100 долара, врло је неозбиљно давати било какве прогнозе", каже Дејан Стојановић, директор ПУ "Топлана Србије".

Даљинско грејање у Србији користи трећина становништа, а гас као енегент већи део индустрије. Наш земља увози око 85 одсто природног гаса и 70 одсто сирове нафте од које се прави мазут.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи