Читај ми!

"Бошко Буха" избегао лицитацију, будућност неизвесна

Продаја непокретне имовине Угоститељско-туристичког предузећа "Путник Пријепоље", чији је део и Меморијални комплекс "Бошко Буха", на Јабуци, отказана је три дана уочи заказаног јавног надметања. Баш као и пре три године, меморијал је избегао лицитацију, али питање судбине тог културног добра од посебног значаја још није решено.

Тешко да би дечак са Јабуке ишта разумео у времену које је уследило по освајању слободе о којој је маштао. У месту његове погибије, пред немом стражом бронзаних пионира, његових сабораца, сада самује и урушава се Дом, посвећен најмлађим херојима борбе против фашизма.

"Стопиран је и други покушај продаје Меморијалног комплекса ‘Бошко Буха’, на Јабуци, код Пријепоља. Као Иницијатива за обнову овог меморијала, наравно да подржавамо и поздрављамо овакву одлуку, али тражимо од државе да трајно изузме ово културно добро од сваке даље продаје, тако што ће искористити право прече куповине, или експропријације и на тај начин вратити Меморијални комплекс у своје власништво и вратити му првобитну намену", каже Ивана Богићевић Леко из Иницијативе за обнову Меморијалног комплекса "Бошко Буха".

Грађен ђачким динаром и донацијама из читаве Југославије, Меморијални комплекс је пропао заједно са "Путником" коме је на управљање предат осамдесетих година прошлог века. Сада је тешко замислити, да су ту били павиљони, спомен дом и хотел, у којима је дневно било и више од пет хиљада посетилаца. Када се све урушило, експонати су пребачени у музеј у Пријепоље.

"Ја се надам да ће се једног дана, када Јабука коначно добије власника, бар део тих експоната вратити поново на Јабуку, јер та прича, по мени, не сме да буде заборављена, и то не треба, са историјске стране и уопште, са људске стране нико да заборави", каже Славољуб Пушица, историчар, музејски саветник.

А меморијални комплекс је од 1987. године, у статусу непокретног добра од изузетног значаја – у четвртом степену заштите, попут оног, који рецимо, има манастир Милешева.

"Након интервенције Министарства културе, Републичка дирекција за имовину и Државно правобранилаштво, Агенција за лиценцирање стечајних управника обуставила је поступак продаје. Следећи је корак да се јасно утврди који објекти у оквиру Меморијалног центра морају да буду изузети из стечајне масе, да се формира један програм њихове ревитализације и обнове, наравно све у сарадњи са Општином Пријепоље и да се одреди будући корисник", објашњава Данијела Ванушић, помоћница министра за културу и информисање.

Продаји комплекса противи се и део струке и јавности. Мештани Јабуке желе да се његова судбина коначно реши, да уместо горчине и нелагоде, ова висораван опет буде место уживања, туристички центар који чува оно што је вредно сећања и поштовања.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара