Читај ми!

Зајечарски фолклорни ансамбл "Корени", чувар традиционалних игара

Са овогодишњег Међународног фестивала у Пољској вратили су се као победници. Вежбају и такмиче се о свом трошку.

Наступ зајечарског фолклорног ансамбла у Пољској остаће упамћен као најбољи, али је дочек при повратку био незабораван. Родитељи и пријатељи уз трубу Бокана Станковића из "Оркестра за свадбе и сахране" приредили су им вече из снова. А кад су се емоције стишале, потражили смо их у вежбаоници и замолили за прве утиске.

То је било невероватно путовање које је донело сасвим ново искуство, кажу фолклораши, додајући да до сада нису имали прилике да путују тако далеко. Истичу да је било "заиста сјајно", да су упознали много нових људи и склопили многа пријатељства.

У конкуренцији десетак земаља Европе које негују фолклор као традиционалну уметност, Зајечарци су одушевили сплетом игара и кореографијом.

"Стручни жири, који је веома компетентан, на неки начин је у нама препознао тај посебан  уметнички доживљај игре, како су они назвали ту експресију у интерпретацији извођача. Заиста, ту је разноликост и богатство ритмова свега што чини нашу нематеријалну културну баштину. И то је, на неки начин, определило њих саме да донесу једногласну одлуку", објашњава Перислав Дуцић, кореограф.

Центар за традиционалне уметности "Корени", како кажу, неће спавати на ловорикама. Почетком октобра уписиваће нове чланове и припремати нове програмске јединице за репертоар, јер ансамбл свакако треба подмлађивати.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи