Словаци у Падини више од два века

Село Падина у општини Ковачица особено је по томе што више од 90 одсто становништва чине Словаци. Они су се овде доселили пре 215 година, а овај јубилеј обележен је свечаном академијом у Дому културе.

У историјским изворима је забележено да је на месту данашње Падине у 18. веку постојало насеље настањено Србима, који су се због неповољних услова за живот одселили. Пре више од два века стигло је наређење из Хабсбуршке монархије да се ту ојача војна граница према Османској царевини. Тада се доселило првих осамдесет словачких породица.

"Дошло је наређење 11. септембра 1804. године да се изгради место, и тако су 1806. дошли Словаци у Падину, то је први талас, а 1808. је био други талас", објашњава професор историје Мирослав Јурица.

Падина данас има око пет хиљада становника. Последњих година постојао је проблем масовног исељавања младих.

"Али ове године се смањио тај број и нико од осмака, који су завршили основну школу, није отишао, сви су остали у Србији", каже Јанко Коларик, председник МЗ Падина.

Словаци у Падини негују свој језик – у основној школи настава се одржава само на словачком – своју религију, културу и обичаје. Активно је удружење жена, уметници се баве претежно наивним сликарством, постоје културно-уметничка друштва, црквени хор.

"Треба да смо поносни што смо Словаци и што живимо у Србији, која је наша једина држава и која нам је омогућила да причамо свој матерњи језик, да се на њему образујемо и негујемо своју културу и традицију", истиче Љибушка Лакатош, председница Националног савета словачке националне мањине.

Мештани Падине често организују културне манифестације, а музејске поставке помажу посетиоцима да се упознају са њиховом историјом и стваралаштвом.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво