Читај ми!

Како Фуџими, вишедецинијски пријатељ града Шапца, подржава наше спортисте у Јапану

Прва станица нашим рвачима на Олимпијским играма,пре Токиа је Фуџими. Ту се аклиматизују и тренирају до 29. јула када одлазе у Олимпијско село.

За добродошлицу су се побринули домаћини који су скоро четири деценије братски град са Шапцем. Ученици петог разреда ОШ "Харагаја" из далеког Јапана, научили су и добро разумели речи српске химне. Снимак и фотографије, послали су Клубу пријатељства у Шапцу.

"Град Фуџими је тренутно угостио српске рваче, тако да захваљујући друштвеним мрежама, мејловима, скоро свакодневно добијамо извештаје, слике, снимке. Мислим да је јапански народ у свему доста организован, и планира унапред, тако да већ 2018. су они планирали да ће угостити спортисте из Србије, да они буду смештени баш у Фуђимију, као граду побратиму и они су већ од 2018. па наовамо, кренули да уче полако енглески, српски, да штампају маркице Шабац-Фуђими", каже Драгана Петровић, секретар Клуба пријатељства Шабац-Фуџими.

Повеља о пријатељству два града потписана је 1982. године.

"Сви се радујемо следећој години, 40 година од побратимства, Клуб пријатељства функционише већ 15 година, тако да је било српких посета у Јапан и обрнуто, бар једном месечно одржавамо разне радионице, часове јапанског", наводи Драгана Петровић, секретар Клуба пријатељства Шабац-Фуџими.

У шабачком Клубу пријатељства чувају се и поклони из далеког Јапана, од оклопа самураја, репродукција, до делова паравана. Посебно место на полицама и у срцу имају цртежи полазника Школе јапанског, маскоте градова и Олимпијских игара као и речи подршке српским спортистима.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се