Читај ми!

Узми рачун - за мозаик у Врању

Врањанци су за наградну игру "Узми рачун и победи" послали највише фискалних рачуна, и добили 20 хиљада евра. Грађани су највише гласова дали за предлог да се новац усмери на реконструкцију мозаика "Карте" у центру града.

Реконструише се један од симбола града, мозаик "Карта" на Тргу Републике. На почетку, уклањају пропале делове, оштећене од падавина, сунца, неки делови мапе остали су без каменчића.

 

"Ми кажемо да је то дупли посао, гори него кад га правите на почетку, зато што морамо све да очистимо, некад се не види испод површине, ви почнете да радите са једне стране, од вибрације пукне са друге стране", објашњава професор Драган Гашић, руководилац реконструкције.

Следи наливање основне плоче, италијанска паста, лепак, ређање каменчића.

"Овај се камен уклапа овде оригиналан и тако идемо сукцесивно и ређамо и пунимо, ово су такозване мозаичке пулпе. Мора да буде аутентично, да се врати, то је посао филигрански, без тога не може да се ради, нема импровизације", каже Ненад Живадиновић, конзерватор.

Мозаик је 1975. године израдио уметник из Београда Стеван Чукић, био је тада једини у Европи. Помагао му је сестрић, Драган Гашић, који је тада дипломирао. Са ујаком је ишао на острво Мурано поред Венеције по неопходан материјал, био је задужен за сечење камена. 

"Мора да буду коцкице правилне, 2 са 2 цм или не знам колико, зависи од величине и отприлике то је посао, рецимо, да ви од квадратног метра камена извучете 40 посто, остало је отпад", каже професор Драган Гашић, руководилац реконструкције.

Тај посао сада ради млади Врањанац Никола Савић. Дипломирао је на Факултету примењених уметности, ово му је први пројекат.

"Најзанимљивије у овом послу је сам процес, из великих делова, из великог камена, се направи нешто овако", каже Никола Савић, дипломац Факултета примењених уметности.

За око месец дана, када се реконструкција заврши, мозаик ће бити премазима заштићен од временских прилика, а планирано је и постављање лед осветљења.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи