Читај ми!

За више беба у Трстенику, већа помоћ општине

Ретке су општине у Србији попут Трстеника, које су прошириле списак парова за суфинансирарење вантелесне оплодње о трошку локалне самоуправе.

Одборници локалног парламента изгласали су, не само да се подржавају парови где жена има до 48 година старости, већ и бракови где проблема са стерилитетом има и мушкарац.

"Веома је важно што је наша општина покренула причу због повећања наталитета, генерално наше општине и генерално наше државе", каже Јована Миловановић из Трстеника.

"Прошле године у општини Трстеник било је 280 беба, али подсетићемо вас да је била пандемија. Надамо се да ће ове године знатно бити већи број беба и због самог пројекта који локална самоуправа финансира односно помаже лечењу жена са стерилитетом", наводи докторка Жаклина Ристић, директорка Дома здравља Трстеник.

Драгица Гочанин Пејчић, која ради пуне две деценије као гинеколог у Трстеничком дому здравља од 2012. свој професионални рад посветила је лечењу стерилитета.

"Ми смо проширили критеријуме који се односе на мушкарце, затим на оне парове где постоји нисковаријална резерва код жена, код оних парова код којих је дијагностификован секундарни стерилитет, што значи да већ имају једно дете настало вантелесном оплодњом, а имају један неуспели покушај преко републичког Фонда за здравствено осигурање", објашњава докторка Драгица Гочанин Пејчић.

Марина Турк, председница општине Трстеник објашњава: "Овом одлуком покрили смо готово све здравствене индикације и омогућили свим паровима на територији општине Трстеник да се остваре у улози родитеља, да искористе 300.000 динара које даје општина Трстеник. Имају право да овај подстицај користе три пута."

У општини Трстеник очекују да се јави велики број парова који желе да добију потомство. Локална самоуправа је, ове године, за вантелесну оплодњу издвојила три милиона динара.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи