Читај ми!

Кућа за децу са аутизмом у селу Моравци код Љига

Ваљевско Удружење грађана "Аутизам" међу ретким је у Србији које је успело да, захваљујући донаторима, добије и уреди бесплатан смештај за одмор породица са аутистичном децом у једном сеоском домаћинству у Моравцима код Љига. Своје утиске са нашом екипом поделиле су и прве породице које су ту боравиле.

У сеоској идили љишког села Моравци, на око три хектара имања, заживело је својеврсно "одмаралиште" за породице са аутистичном децом. За њихов бесплатан смештај, Удружење грађана "Аутизам" из Ваљева у донираном домаћинству, адаптирало је приземље веће куће.

"У приземљу треба да се адаптира сала за физичко, биће огромна трпезарија, на спрату ће бити пет спаваћих соба. Тако да ће капацитет бити седам породица. То смо осмислили да буде бесплатан боравак деце са родитељима. Тако да нас много људи зове, до средине августа већ се породице јављају", каже Габријела Шипош, председник УГ "Аутизам".

Прве две породице са четворо аутистичне деце, које сарађују са Удружењем, са олакашањем су дочекале одмор у амбијенту који погодује њиховој деци.

"Можемо и ми да се одморимо, а и њима је лепо, нису више толико нервозни, нису агресивни, могу да трче, да се забављају, имају животиње тако да бих ја свима то препоручила", наводи Драгана Ковачевић из Новог Сада.

Катарина Ђукановић из Ваљева планира: "Ту ћемо бити пет дана, можда и продужимо, видећемо." На питање како су реаговала деца, одговара: "Ево видите и сами, не знају где ће пре, ширина, простор њима то и треба. Природа – то их смирује."

Уз "бесплатан" смештај у овом домаћинству у амбициозним плановима Удружења "Аутизам" налазе се и други садржаји и стручна подршка, уколико буде очекиване помоћи донатора.

"Ми смо тако осмислили да имамо разне радионице с том децом, али док се објекат комплетно не заврши, ми то не можемо заиста реализовати. Јер мања кућа која, као што видите, има 80 квадрата ту ће бити осмишљен дневни боравак где ће стручна лица радити с децом", каже Габријела Шипош.

Удружење "Аутизам" изражава захвалност свима који их подржавају и помажу у стварању бољих услова за аутистичну децу. Ваљево се Удружењу за досадашњи рад захвалило овогодишњом наградом Града.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи