Читај ми!

Крагујевац: На посао са негативним пи-си-ар тестом ?

На основу Закона о заштити становништва од заразних болести и инструкција Министарства здравља, здравствене установе у Србији добиле су препоруку о спречавању нежељеног заражавања пацијената у тим институцијама. У Универзитеском клиничком центру у Крагујевцу, запослени који су дуже од седам дана одсуствовали с посла мораће да донесу пи-си-ар тест. Препоруке за вакцинацију донеле су још неке институције у Крагујевцу, који је једно време био жариште коронавируса.

Осим запослених, који су започели и завршили вакцинацију, прележали ковид или имају потврду лекара да не могу да приме вакцину, осталима је пропусница за улазак на посао, после одсуства негативан пи-си-ар тест. Одлука је кажу, превентивна и најважнија брана од новог соја коронавируса, којом штите здравље пацијената.

"Дакле, ова мера није репресивна него је мера која треба да повећа свест о вакцинацији свих запослених у здравственим установама", истиче проф. др Предраг Саздановић, директор УКЦ Крагујевац.

А, она је сада испод 50 одсто. Недовољно, оцењују, за струку која би требало да буде пример осталим грађанима. И у Закон о заштити становништва од заразних болести, кажу, стоји могућност увођења обавезне имуназиције за одређене узрасте и категорије становништва.

"Између осталог, предвиђа изричито могућност обавезне имунизације лица запослених у здравственим установама, од заразних болести, као што је ковид-19", каже адвокат Срђан Младеновић.

У Адвакатску комору Крагујевца, може се без пи-си-ар теста, али је на адресе 560 чланова, стигао апел да се вакцинишу.

"Изменом овог Устава сада, биће и референдума око измене Устава у вези правосуђа, да се у Устав угради, да за такве болести, тешке заразне болести, да се уведе обавезна вакцинација, а не да се играмо, да људе губимо", каже Звонко Марковић, председник Адвокатске коморе Крагујевца.

Можемо ли да очекујемо да запослени који нису вакцинисани неће моћи да раде, јер угрожавају здравље других.

"Не постоје уставноправни оквири, нити законски основ, да се онемогући право на рад због тога што неко није вакцинисан или због тога што не поседује пи-си-ар тест, јер би то било кршење Уставом предвиђеног права – права на рад" наглашава Живорад Лекић, адвокат.

"Мислим да код свих запослених није могуће увести обавезну вакцинацију, већ само обавезно ношење заштитних средстава, док у здравству, треба да буде пре обавезна вакцинација него наметати то, да неко плати тест да би радио", истиче Југослав Ристић, председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца.

Нови сој коронавируса, заразнији је и брзо се шири, упозоравају лекари. Да ли ћемо га спремно дочекати, зависи – истичу епидемиолози – од личне одговорности и односа према здрављу целе нације.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи