Уметношћу против малолетничких бракова

Локална мрежа за превенцију и борбу против трговине људима у Врању постоји од 2013. године. Указују на проблеме, повезују институције, делују превентивно. Представом "Коштана" указали су и на проблем принудних, малолетничких бракова.

Пре више деценија малолетнички бракови, међу ромском заједницом, били су честа појава, а девојке које се удају после двадесете године изузетак. Времена се мењају, утиче и образовање.

Оливера Куртић Идић, НВО Састипе, била је изузетак. "Ја сам завршила школу, запослила сам се, па сам се удала. Удала сам се из љубави са 20 година, што за моју популацију није било нормално у то време," каже она.


 Оливера Бакић из Врања подсећа: "То је било старо време, када су се удале са 15, 17 година. Сада сви завршавају средњу, чак неке уписују и факултете," њене су речи.


"Малолетнички бракови, илити присилни бракови,то су две различите ствари.Мислим да југ Србије није препознатљив више по томе," сматра Кајра Имовић, педагошки асистент.

Нису потпуно искорењени принудни бракови. Према подацима УНИЦЕФ-а из 2014. године, 57 одсто жена у ромским насељима ступило је у брак пре пунолетства.

Данијела Милосављевић, Локална мрежа за превенцију и борбу против трговине људима, потврдила је да је био један такав случај на територији Врања. "Млада невеста је продата, одведена у иностранство а затим тамо препродата, тако да је очиглено била у ланцу трговине људима," сматра Данијела.

‚"Коштана" Боре Станковића је и прича о принудној удаји, та је представа сада и била повод   да се укаже на проблем присилних, малолетничких бракова.

"Овакав један вид едукације, кроз овако позоришно представљање трговине људима је занимљив гледаоцима,  треба што више да радимо на томе да се свест људи подигне," сматра гумац Милан Илић. 

"Ја морам да изразим задовољство своје лично али и задовољство  ансамбла, што смо могли да будемо вечерас део ове заједничке приче, да кажемо стоп малолетничким браковима, стоп трговини људима," каже редитељ Драган Живковић 

Према подацима Вишег јавног тужилаштва у Врању, за кривично дело трговина људима, од 2008. до 2020. године процесуирано је 14 лица, оштећено 28, од тога 9 малолетница.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи