Недеља руског филма у Панчеву

У организацији Друштва српско-руског пријатељства "Словенска унија", осим пет играних филмова публика може да види и изложбу о руским писцима у Другом светском рату.

"Књижевничка чета" је изложба фотографија и докумената, коју је изворно приредио Музеј књижевности из Санкт Петербурга. Приказује судбину руских писаца, учесника Отаџбинског рата. Осамдесет њих се добровољно јавило да иду на фронт у јесен 1941. године, али су касније добили задатак да извештавају са ратишта. Њихове репортаже имале су велики значај.

Петар Кочић, председник Удружења новинара Војводине, подсћа : "Био је  циљ подизање морала војске и становништва са једне стране,  са друге стране то су била непосредна сведочанства о ономе што се заиста догађало, како о зверствима нациста, тако и о одбрани и херојској борби совјетских бораца."

 Осим ове изложбе, у Градској библиотеци Панчевци могу да погледају и неколико руских филмова, различитог жанра и периода настанка. Најновји је "Подољски кадети", ратни спектакл снимљен прошле године, али има и старијих остварења, као што је комедија из 1974. "Невероватне догодовштине Италијана у Русији".

 "С обзиром на то да је покровитељ ове манифестације Руски дом у Београду, који заједно са градском библиотеком Панчево и нашом организацијом ово и  организује, ми имамо један став да увек када бирамо филмове, то буду филмови који нису приказивани у биоскопима или на телевизији, или су приказивани, али давно," открива Роберт Ресоновић из Словенске уније.

 "Недеља руског филма" је прилика да се публика боље упозна са квалитетном кинематографијом, не толико заступљеном код нас, али и одређеним важним личностима и догађајима из совјетске историје.

 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво