Мионица ове године добија кућу Колубарске битке

На стогодишњицу смрти војводе Живојина Мишића, Мионица гради Кућу Колубарске битке, посвећену херојском подвигу Српске војске у Првом светском рату. Пројекат финансира Министарство културе.

Кућа Колубарске битке је импозантна мултифункционална поставка која ће у 5Д формату презентовати јуначку храброст и подвиг  Српске војске и војводе Живојина Мишића у Великом рату. 

Ова зграда у центру Мионице биће преуређена за ту намену. У првој фази, која ће коштати 13 милиона динара, уредиће се простор у којем ће бити осликан мурал великих димензија. 

Мурал Колубарске битке биће урађен у овом простору. Његова дужина је 33, а висина 8 метара.
Мурал Колубарске битке је дело наашег познатог сликара Слободана Јевтића Пулике који живи у Француској. Биће урађен по угледу на Бородинску битку.

"Идеја је фантастична јер треба пробуђивати сећање. То је мој проблем и у сликарству. Ја правим слике које називам такође "Memoire de passe" али је, просто невероватно да један мали град као, до овог тренутка је за мене био мали град, сад је огроман град, са неким општим, светским престижом, и поздрављам ту њихову акцију. Покушаћу да направим оно што од мене очекују и надам се да ће бити све ок", каже сликар Слободан Јевтић Пулика.

Изградњом аутентичне Куће Колубарске битке у Мионици очекују да буду препознатљиви на културној и туристичкој мапи Европе.

"Реализацијом овог пројекта  трајно ће се сачувати успомена на једну од највећих српских победа, побда у и светском рату. Не смемо заборавити да је у и светском рату држава Србија била до темеља срушена. Јуначким подвигом српске војске, а Колубарска битка је била прекретница и светског рата, српски сељак је однео победу. Српски сељак који је хранио државу, отхранио, носио пушку, ратовао и победио. Колубарска битка је истина српског народа", објашњава председник Општине Мионица Бобан Јанковић.

Прва фаза Куће Колубарске битке у Мионици, са муралом, најзначајнијим делом пројекта, треба да буде реализована до краја ове године.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара