Јагоде из шабачког краја за наше и руско тржиште

Производња јагоде у шабачком крају сваке године се увећава. Више је и произвођача који је гаје у пластеницима. Берба овогодишњег рода је већ почела.

Са десет ари, Милан Станимировић из Варне код Шапца, до сада је убрао око 400 килограма јагоде. Медицинском техничару који ради у црвеној зони, пољопривредна производња је додатни посао.

 

"Све може да се стигне, јесте мало напорно. Из скафандера, такорећи у пластеник. Адаптирам се тамо на ту неку температуру која јесте у пластенику, некако се издржи", каже Милан Станимировић из Варне код Шапца. На питање да ли је задовољан ценом, одговара: "За сада сам задовољан, мислим да су сви задовољни, цена се кретала од неких 400-450, сад се усталила на неких 300''.

Слатки и крупни плодови лако се продају. Породица Марковић из Слатине, овог пролећа јагоду први пут производи у пластницима.

"Ако се све одради како треба, може да се очекује веома пристојна зарада. Поготово у пластеничкој производњи, зато што је то прва пара после дуге зиме, и плодови су квалитетнији, свежији, нема трулежи", каже Дарко Марковић из Слатине. "Поцерина има довољно сунца, самим тим је јагода наша слађа, наша јагода је најтраженијиа, најквалитетнија од производа јагода у Србији."

Од производње, теже је пронаћи раднике, због тога су у сезони брања, у пластеницима ангажовани сви укућани.

"Захтевна је много, посла тражи стално, али, мора се нешто радити. Није лако у пластеницима, поготово кад угреје", каже Дивна Станимировић из Варне код Шапца.

Радиша Марковић из Слатине код Шапца каже да је проблем што нема радне снаге: "Ми скоро све сами завршавамо, мало нешто платимо дневница."

Следеће седмице почеће берба јагоде на отвореном, која се у шабачким селима производи на око 1.500 хектара. Пољопривредници очекују да ће, као и претходних година, већину рода откупити Руси.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара