Бициклистичка стаза између Зрењанина и Темишвара

Пројектом прекограничне сарадње Румуније и Србије, и уз подршку Европске уније, уложено је 13,8 милиона евра за повезивање Темишвара и Зрењанина Бегејом и бициклистичком стазом. Радови на изградњи стазе су завршени, а овај вид саобраћаја је отворио и неке нове видике власницима парцела уз стазу.

Након што је изграђена бициклистичка стаза уз Бегеј, Дејан Станојевић из Житишта је одлучио да промени планове и салаш који се налази непосредно уз стазу прилагоди и потребама бициклиста.

"Прва идеја је била за своје потребе и за своје уживање и за пријатеље и све добре људе који хоће да сврате. А после, временом сад иде да људи свраћају да могу да одморе кад возе бицикло, да уђу да виде животиње, да виде амбијент", каже Дејан Станојевић, из Житишта.

Бегејска вода која дотиче из Румуиније је све чистија, јер је на траси канала значајно смањен број загађивача. Чиста средина подстиче и органску производњу, па се Бојан Марчета из Житишта одлучио да гаји аронију на тај начин. На стотине је оваквих малих парцела дуж стазе и уз Бегеј, погодних за развој оваквог начина пољопривреде.

"Површине су негде око две до четири хиљаде метара квадратних, то није било интересантно сем за неку стандардну производњу", каже Бојан Марчета, произвођач ароније. "Како је стаза прошла, аутоматски је мало урбаније и власници тих парцела покушавају да нешто направе. Да ли викендице, да ли неке плантаже воћа, тако да је мало живнуло."

Оно што се чека је отварање граничног прелаза између Србије и Румуније на самој стази. Зрењанин и Темишвар су овим путем удаљени 75 километара.

Мирча Лелеа, из Торка каже: "Видимо и по градовима су модерни сад електрични тротинети и електрични бицикли са којима за исто време које бисмо стигли колима до Темишвара може да се стигне са једним тако мало бољим бициклом."

Стаза је изграђена на насипу канала Бегеј, у Србији је дужина 38 километара, а највећи део, више од 80 одсто трасе пролази кроз територију општине Житиште.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи