Стари занат у рукама Вере Алексић

Током зиме, најбољи чувар од хладноће је јорган. Некада се говорило да се под добро урађеним јорганом, може спавати и под звездама и на највећем мразу. Јоргани пуњени вуном данас су права реткост, а тај занат и даље чува Вера Алексић из Грнчаре код Лознице.

Штрикање, вез и све друге врсте ручних радова, Верин су хоби годинама. Јоргане пуњене вуном почела је да прави пре десет година. Не пада јој тешко, каже, ни рад од дванаест сати, колико траје само један у низу процеса израде. У последњих неколико година интересовање муштерија је све веће, а њени јоргани су стизали и до Норвешке.

"Враћа се интересовање. На вуну нико није алергичан, нема лепшег покривача од тога, то не смета ако се покрије и лети, неће бити врућина"; објашњава Вера Алексић.

Пензионерске дане Вера, каже, не проводи одмарајући. Продајом јоргана остварује и пригод. За један у потреба четири дана па јој у послу помаже и супруг.

"Уопште ме привлаче ти ручни радови, а видим ово нико не ради, па хајде ја зашто да не. Ово је и борба против короне, нема деприсије, нема никакве муке. Поручила бих да свако направи неки корона производ, да једноставно нађе себи неко задовољство, може да нацрта нешто, може да нешто извезе, да иштрика, да напише нешто, може да уради шта хоће", поручује Вера.

У свој производ Вера улаже не само труд и знање, већ и љубав, због чега вуненим јорганима даје четрдесет година гаранције. Важно је, каже, и правилно одржавање: јорган се не пере, већ на Сунце износи на верске празнике Илиндан и Ивањдан, а зими оставља на мразу по неколико сати.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи