Крагујевац је град аутомобила, а да ли постаје и град бицикала

Лето је увек право време за вожњу бицикла. За оне који брину о свом здрављу, то је вишегодишњи стил живота. Последњих месеци, двоточкаши су све популарнији и међу осталим грађанима, јер њихова вожња доноси многобројне предности. У Крагујевцу су због тога постављена нова стајалишта за бицикле.

Да ли град аутомобила, постаје град бицикала? Иако у Српском Детроиту, четвороточкаши и даље држе примат, све је већи број двоточкаша на крагујевачким улицама. За воланом и млађи и старији.

Лаки, брзи и окретни – бицикли су поново у моди. Зато је, за све значајније учеснике саобраћаја у граду, постављено пет нових паркиралишта.

"Са постојећих 15, подигли смо за још 45 места, тако да сада постоји решење за паркирање и одлагање, безбедно одлагање двоточкаша на територији нашег града", каже Андреја Илић из ЈКП "Шумадија".

А, вожња бицикла, поред рекреације и заштите животне средине у време пандемије доноси и други предности. Избегавају се гужве у градском превозу, смањују трошкови у кућном буџету.

У односу на исти период лане, њихова продаја у Крагујевцу повећана је за половину.

Усмерили су се на куповину нових бицикала и рестаурацију старих, да искористе слободно време у свом граду. Томе су и допринеле ове мере Владе републике Србије, доста људи је што су добили по 100 евра од државе уложили у куповину бицикла", каже Никола Анастасов из бициклистичке радње "Коле" у Крагујевцу.

Због раста продаје у целом свету, многе државе дају финансијске подстицаје грађанима за куповину бицикала,а, оне су рецимо у Холандији, најчешћи начин превоза до посла.

Пандемија коронавируса подстакла је Европске градове да инфраструкуру прилагоде бициклистима.

Крагујевац је са стајалиштима направио први корак. Очекујемо да следећи буду бициклистичке стазе.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво