Где себе виде будући кувари из Деспотовца

Занимање кувар већ годинама је хит међу ђацима. Школе које образују куваре по правилу немају проблем да упишу предвиђени број ђака. Увек се тражи место више. Тако је и у Деспотовцу.

Техничка школа у Деспотовцу без проблема испунила је квоту од 15 уписаних ђака за занимање кувар. И тако је из године у годину. Кувари су добро плаћени у иностранству и у земљи, лако налазе посао чак и пре завршетка школе, а и настава је занимљива, кажу ученици.

Кристини Добросављевић, ученици, то је омиљени посао од малена. Када су планови за будућност у питању, дилеме нема: " Идем на неки брод или ресторан, да радим," каже она. Останак у Србији није у плану. 

Професори кажу да им се бивши ђаци јављају са свих континената, са крузера и егзотичних дестинација и да је њихов избор занимања био и најбољи избор у животу.

" Плата је велика. И код нас ово занимање нигде није испод 500 евра или 50, 60 хиљада динара, а то је за наше услове јако добро. Ово не само да је популарно занимање, деца га обожавају," наводи Дејан Новаковић, професор куварства. 

Средња техничка школа у Деспотовцу потпуно је реновирана, кабинети и кухиње за образовање кувара су опремљени новим инвентаром, то је додатни плус за ученике.


Добрица Стојановић, директор школе наговештава да  има и планова за отварања рсторана, с обзиром на то да ученици сада могу да раде вежбе из куварства у добрим условима.

Осим за занимање кувар,  у Поморавском округу велико интересовање владало је и за сва фармацеутска и медицинска занимања и информатичаре.

 

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво