Заборaвљени ужички и српски интелектуалац Живко Топаловић под лупом новије политичке критике

Ужичанин Живко Топаловић, доктор правних наука, био је један од утемељивача синдикалног и социјалистичког покрета почетком прошлог века, раме уз раме са још три ужичка гимназијалца -Димитријем Туцовићем, Радованом Драговићем и Душаном Поповићем. Његово дело мало је познато јавности јер се Топаловић од почетка противио идеологији Комунистичке партије и поратној власти. До краја доследан идеји социјалдемоктарије, умро је у Бечу 1972.године, сахрањен у Паризу заједно са супругом, највернијим саборцем и истомошљеником.

На родној кући , данас приватном власништву, нема обележја да је ту 1886.године рођен Живко Топаловић, саборац Туцовића, учесник ратова за ослобођење Србије, Првог светског рата, истакнути синдикални и политички радник, публициста бројних студија о социјалним питањима. Крајем Другог  светског рата прикључио се  националном покрету Драже Михајловића, због чега је  осуђен у одсуству на 20 година затвора. Поратне године је провео у емиграцији у Паризу и Бечу, све до смрти.

Историчар Милорад Искрин истиче да је био полиглота. У свим тим такозваним социјалистичким интернационалама члан је  Извршних одбора. Познавао је лично Розу Луксембур, Карла Липкхнета...Пао је у заборав Србије и Југославије после завршетка Другог светског рата, јер се није слагао са политиком комуниста.


Доследно том ставу, предводио је Социјалистичку партију Југославије, бавио се адвокатуром, један је од креатора Башке резолуције. Због тога  за његову спомен бисту није било места уз Туцовићеву, Драговићеву и Поповићеву у родном Ужицу.

 Победничка страна је писала историју као и свугде у свету, подсећа професор Илија Мисаиловић. Мишљење о Топаловићу је сада под лупом критике, дошло је време јавно о њму говоримо, каже професор.

Био је и велики добротвор и задужбинар. Тестаментом је  родну кућу оставио ужичкој гимназији, али он није реализован због нерешених имовинско правних односа. Ни посмртни остаци Живка и супруге Милице нису, по жељи из тестамента, пребачени у Београд, већ почивају на гробљу у Паризу.

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи