Муке балетана због ванредног стања

Настава на даљину отежала је учење и напредовање ученицима средње балетске школе „Димитрије Парлић" из Панчева. Петнаестогодишња Феодора Грујић морала је да се прилагоди вежбама код куће, без помоћи професорке и уз снимке са интернета, а сада се спрема и за јунске испите.

Како би могла да ради вежбе из класичног балета, док нема наставе у школи, Феодора Грујић је морала да преуреди  дневну собу, направи места за игру и искористи предмете из куће. Лако је било учити теорију и писати есеје, али за практични део недостаје савет професора и дисциплина.

Оно што није могла да надомести је - огледало! "У школској сали га имамо , можемо да видимо кад треба да се исправимо, а код куће морамо сами да осетимо своје тело и  да ли је оно  на месту," каже Феодора.

 Да би остала у форми, вежбала је и уз снимке на интернету. Пратила је лајвове играчких кућа како би вежбала и остала у кондицији. Ни професорима није било лако да се прилагоде настави на даљину.

Светлани Вучинић Стојић, професорки класичног балета, тешко је пало одсуство  било какве директне комуникације због  забране снимања, односно преношења видео материјала путем интернета.

Осим физичких последица, ту су и менталне. Деца су се  пре ванредног стања припремала за такмичења, прво школско, па онда и републичко, што је њима јако важно јер могу да се појављују и убирају награде. Осим тога, изостаће и нека пуовања у иностранство.

Професорка  Вучинић Стојић је оптимиста када је рећ о враћању у кондицију, али ипак мисли да ће пауза у периоду када они интензивно расту и напредују оставити трајне последце.

Феодору, као и њене вршњаке, очекују јунски испити и још вежбања и припрема. Али за дисциплиновану и талентовану балерину као што је она, то је део рутине на путу ка успешној каријери. 

 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво