Ни инвалидска колица нису препрека ако волите воћарство

Иако је четири деценије у инвалидским колицима, 62-годишњи Сава Лазин из Баранде, пре три године почео је да се бави воћарством. Прилагодио је себи услове рада и углавном се сам стара о 150 стабала крушака.

Инвалидитет Саву  није спречио да остане активан и засади воћњак, иако то тражи много времена и посла. Направио је себи посебна колица са платформом, тако да може да орезује, залива и прска стабла крушака.

Воћу које је засадио не дозвољава да прерасте. Резидбом га прилагођава да му је уз руку, приступачно и доступно.

Ако нешто затреба, помажу му чланови породице. Дође зет, обилазе га унуци, али је ипак најактивнија мајка, иако има већ 80 година.

"Он мени каже -немој, али мене би душа болела да он сам окопа около, да поређа цеви за воду и друго што треба," каже мајка Анка.

 Сава углавном има крушке виљамовке, од којих покушава да на посебан начин направи ракију.
 „Стављањем крушке у флашу да нарасте и да то буде један леп, препознатљив сувенир, да људи знају да је од мене и да ме се сете!"

Недостатак финансија није дозволио Сави да уреди воћњак по свим прописима, али планира да то уради у будућности. Ове године очекује приносе од два до три килограма по стаблу. Могло би то да буде касније и више, али, како каже, много му је важније задовољство у том послу него евентуална зарада.

 

 

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара