Осигурање од последица невремена спас за пољопривреднике

Синоћ је невреме праћено градом погодило околину Димитровграда, место Градиње и гранични прелаз Градину. Невреме није нанело велику штету објектима и усевима, као што је то случај на Пештерској висоравни, у Краљеву, Студеници, Крушевцу и општинама Александровац и Брус, који су страдали у првом налету невремена.

Синоћ је невреме праћено градом погодило околину Димитровграда, место Градиње и гранични прелаз Градину. Невереме није нанело велику штету објектима и усевима, као што је то случај на Пештерској висоравни, у Краљеву, Студеници , Крушевцу и општинама Александровац и Брус, који су страдали у првом налету невремена.

Град величине ораха сручио се синоћ на баште и њиве у околини Димитровграда и Градиња, али без већих последица.У протекла 24 сата у крушевачком крају, пало је само 2 литра кише по метру квадратном, 16 пута мање него претходног дана, тако да је било услова да се град очисти од грања и лишћа, отклоне електрични и кварови на водоводној мрежи.

"Дошло је до штете на индивидуалним објектима за становање, то што је било са западне стране и овај на возилима која су била напољу. Ту је доста страдала лимарија, пре свега кровови и стаклене површине које су била највише изложене у удару тих седам,осам минута, колико је трајала интензивна туча или град, како се то стручно каже", наводи Душан Тодоровић, начелник Штаба за ванредне сиуације ГУ Крушевца.

Стакленик Јавног комуналног предузећа пример је снаге ове непогоде. Оно што се дало спасити од 120.000 комада сезонског расада , из неупотребљивог објекта, пресељено је привремено у пластеник.

"Ми чекамо процене осигуравајућих кућа да видимо  размере ове штете. Уз сагласност наших оснивача, сачекаћемо овлашћене фирме и лица која ће доћи да виде шта може  сада да се спаси и да се уради на самом објекту, онда правимо планове", каже Снежана Радојковић, директорка ЈКП у Крушевцу.

Један од највећих произвођача јагода, Милован Бучић из приградског насеља Пакашница, дели судбину пољопривредника из долина Западне Мораве и Расине , који су претрпели највећу штету. Ове године са 2 хектара јагодњака, неће имати зараду. Каже да је штета тотална. Земљиште чисти како би га заштитио од заразе и у нади да ће касније можда нешто од рода да обере. " Нисам очекивао да тако нешто се може деси, града је било и пре али у мањем обиму", каже Милован.

Једини начин јесте да се осигурањем изврши накнада. Држава кроз програм Министарства пољопривреде враћа 40 одсто премије осигурања, а и град Крушевац је издвојио око два милиона динара ове године, такође за враћање премије осигурања. Може да  се конкуришете и код једних и код других, тако је повраћај  80 посто премије осигурања.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, штете од града у претходна два дана регистроване су на мање од 0,5 промила пољопривредних површина, док је градоносним облацима било захваћено више стотина хиљада хектара.Укупно је са 196 противградних станица, лансирано 990 ракета.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво