Учитељ који је више од просветног радника

Марко Чикарић, млади учитељ у четвороразредној школи у подраданском селу Товрљану, један је од овогодишњих добитника ВИРТУС награде за филантропију, коју по тринаести пут додељује Фондација "Траг". За родитеље ученика и мештане планинских села, Марко је више од просветног радника и не крију задовољство што је препознат и његов допринос општем добру и одржању малобројних домаћинстава на овом подручју.

Са поновним отварањем школе у Товрљану 2015. године, након више од две деценије паузе, у ово село подно Радана и Соколовице дошао је и млади учитељ из Прокупља Марко Чикарић.

"Поред тога што обавља ту просветну делатност, он ради и један хумани посао за цело село, јел он снабдева пола села са неким намирницама , хоће да учини сваком," хвали га мештанин Радивоје Шмигић.

Марко је, кажу мештани, за пет година успео не само да сачува и опреми школу, у којој је и учитељ и служитељ, већ и да пробуди наду и оптимизам да је живот могућ и на овим прелепим, а скоро напуштеним пределима.

" Он  као да нам  је пао с неба, ето, баш нам је учитељ добар,  ради са децом и деца су добра," каже Маја Јовичић из Трновог Лаза.

"Да није та школа, ми бисмо морали у Прокупље да се преселимо," каже Јелена Крстић,"учитељ нам помаже а и све што нам треба, донесе нам."

Уз ученике, које превози од куће до школе и назад, неретко са њим до Прокупља путују и мештани, који већ годинама немају организован превоз.

"Возио ме неколико пута, треба документа, треба ово, треба ово, треба ово, све преко Марка," каже Владимир Нововић из Трновог Лаза.

Задовољство због награде ВИРТУС за допринос општем добру, Марко је поделио са својим ученицима и људима, које због епидемије није видео два месеца.

"То што ме људи хвале мени  даје снагу да још више помажем људима. Када смо кренули пре пет година, школа је имала свега три ђака, сваке године број ђака се повећавао, рађају се деца, тако да овде тек живот предстоји," оптимистичан је учитељ Марко Чикарић.

У ишчекивању нормализације живота и на планини и повратку учитеља Марка, мештани се надају да ће и држава, пре свега кроз побољшање путне инфраструктуре, помоћи да се наставе позитивни трендови у овим селима, која од недавно припадају Парку природе са посебним природним карактеристикама.

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво